Száz éve repül a magyar

Jövő szerdán kiállításmegnyitóval egybekötött rendezvénnyel ünneplik a magyar motoros repülés századik évfordulóját, ebből az alkalomból újra látható lesz a Városligetben a megújult Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás.

2010-ben 100 éves a magyar motoros repülés: 1910. január 10-én Adorján János magyar pilóta elsőként emelkedett a Libellével a hazai légtérbe az első magyar tervezésű és kivitelezésű repülőgéppel. A centenárium alkalmából ismét megnyitja kapuit a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum megújult Repüléstörténeti és Űrhajózási Kiállítás a Városligetben, a Petőfi Csarnok emeletén.

A kiállításon ötvennél is több légi jármű tekinthető meg, köztük a Libelle hiteles másolata, valamint a Junkers F13, a világ első fémszerkezetű polgári repülőgépe, továbbá idősebb Rubik Ernő motoros és vitorlázó repülőgépei. (A kiállítás felújítását és a Libelle elhelyezését HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat támogatta.)

A megnyitó vendége lesz az első magyar pilóta, Adorján János unokája is. Az esemény tiszteletére egy Li-2-es és egy PO-2-es veterán gép repül el a kiállítás épülete felett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.