100 éve nyílt meg az első magyar bélyegkiállítás

Száz évvel ezelőtt rendeztek először bélyegkiállítást Magyarországon, és az évfordulóra Budapesten, a Filapostán korabeli dokumentumokból nyílt meg tárlat. A bemutató hétfőtől, március 9-től péntekig látogatható, és ebben az időszakban emlékbélyegzőt is használnak a belvárosi, Petőfi Sándor utcai Főpostán.

Mint Visnyovszky Gábor, a Magyar Filatéliai Tudományos Társaság elnöke a Népszabadságnak elmondta, eredetileg az Iparművészeti Múzeumban szerették volna tartani a megemlékezést, ahol 1909. március 9-étől nagyszabású rendezvényen tették közszemlére legszebb gyűjteményeiket a Hungária egyesület tagjai. Annak idején képeslapot is kiadtak, és tucatnyi változatban készültek szecessziós levélzáró bélyegek, melyek használata akkor éppen divat is volt, ráadásul művészi kivitelben és igényeségben messze meghaladták a korabeli postabélyegek színvonalát.

Ma azonban, bár jóval gazdagabb tartalmúak a bélyegek, mégis kisebb a bélyegvilág megbecsültsége, és annak is örülnek a gyűjtők, hogy a posta alkalmi bélyegzőt készíttetett. Az őszi világtalálkozójára készülő tudományos társaság jóvoltából a tárlaton most a hajdani levélzáró címkékkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

 

Bélyeg képeslap
Bélyeg képeslap
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.