Szaval az ország

A költészet napjára készülnek a színházak is. Van, amelyik nem ma vagy nemcsak ma emlékezik meg a József Attila születésnapjához kötődő eseményről, hanem a hétvégén vagy egész héten.

Mit érdekelne engem a költészet…? a címe a kortárs magyar költők műveiből készült összeállításnak, amely az Örkény Színház ma esti programja. A verseket Bíró Kriszta színésznő válogatta, a fellépők pedig a társulat tagjai, és lesznek meglepetésvendégek is.

Kilencvenhat költő olvas fel délelőtt tizenegytől éjjel tizenegyig a Mikroszkóp Színpadon és a Thália Színház új Látvány Rádióstúdiójában. A stúdióban elhangzó versek – a kihangosításnak köszönhetően – az utcán is élvezhetők.

A Radnóti Színház a mai alkalomra időzítette bemutatóját. Bálint András új irodalmi estjének címe: Úr és kutya. A Madách Színházban este az Én, József Attila című musical megy.

A Vígszínházban sem feledkeznek meg az eseményről, igaz, szombat délelőttre halasztják. A Hegedűs D. Géza rendezte programban természetesen a Víg társulata közreműködik.

A vidéki színházak közül majdnem mindegyik ünnepel. A békéscsabai Jókai Színházban már tegnap elkezdődött a huszonnégy órás versmondás. Közméltóságok, sportolók, táncművészek, színművészek, pedagógusok csatlakoztak a kezdeményezéshez, így minden félórában egy közéleti szereplővel indul a verselés.

Debrecenben könyvbemutató lesz este héttől, a Horváth Árpád Stúdiószínpadon: a Latinovits Zoltán élete, halála és feltámadásai című könyvé. A könyvbemutatóhoz kapcsolódó beszélgetés résztvevői a szerző, Ablonczy László, valamint Latinovits egykori debreceni játszótársa, Szabó Ildikó színművész. Közreműködnek: Kóti Árpád és Csikos Sándor színművészek. A beszélgetést vezeti Rideg Zsófia.

A kaposváriak délelőtt szavaltak közösen, Egerben délután négytől a stúdiószínpadon zenével és verssel ünnepelnek. A győri színház társulati tagjai és a stúdiósok – Kszel Attila szervezésében – hagyományosan megemlékeznek a költészet napjáról. A színházzal szembeni Bohém teraszán kezdik a versmondást, majd a „kommandóval” körbejárják a belváros intézményeit, éttermeit. A Miskolci Nemzeti Színház rendszeres programja: Egy óra versek között. Az áprilisit nem véletlenül szervezték a mai napra. 

Nyíregyházán is együtt szaval a társulat: kortársak és klasszikusok, könnyed tréfák és filozofikus mérföldkövek a költészet világából. Ezt ígérik a délután négytől este tízig tartó Versmaratonon a Krúdy Kamarában. Délután négykor indul a pécsi forgatag a Színház téren. Háromórás folyamatos verselés, magyar színészóriások megidézése, irodalmi beszélgetések, retro könyvvásár, borkóstolás és egy hatalmas születésnapi kugler torta – hogy csak néhány főszereplőt említsünk a Pécsi Nemzeti Színház, a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat, a Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár, a Pannon Klassz Közösségi Kulturális Klaszter és a Pécs Médiaközpont közös rendezvényéről.

A Szegedi Nemzeti Színház úgy ünnepel, hogy április 7. és 11. között naponta egy-egy művész kedvenc költeményét helyezi fel a színház honlapjára, valamint a Szeged – A város folyóirata Facebook-oldalára. A mai vers: Vas Istvántól a Via Appia, amely Galkó Bencétől meg is hallgatható (itt). Szegeden egyébként folyamatos versfelolvasással és flashmob-akciókkal ünneplik a költészetet a város több pontján. Közreműködnek: a Lábjegyzet Színház, a Szegedi Egyetemi Színház, a Szegedi Kikötő és az Azték Színjátszó és Tánccsoport.

Szombathelyen reggel a Dési-iskola diákjai szavalhattak Jordán Tamással, délután a sárvári fiatalok. Este ugyancsak Jordán estje, a Szabad-ötletek jegyzéke hallható, József Attila személyes vallomása magáról, kétségeiről, az elveszettségéről.

Veszprémben egész héten ünneplik a verseket, vendég lesz – többek között – Dinnyés József, Kézdy György, Huzella Péter, Pálfy Margit. Látható lesz a Szeretetnyelv Kéri Kittyvel és Oberfrank Pállal. Emellett otthont adnak a Petőfi Versmondó Találkozónak. Székesfehérváron este hat órától, a Pelikán Kamaraszínházban bemutatják a mobilvers pályázat győztes műveit, a színház művészei pedig verses összeállítással várják az érdeklődőket.

Zalaegerszegen Kanda Pál Hazafele című estje lesz műsoron – a Lakásszínházban, az Ady utca 10.-ben.

József Attila születésnapja a költészet napja (József Attila és Vágó Márta)
József Attila és Vágó Márta. Egy különleges kép a Klebelsberg Kultúrkúria kiállításáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.