Szász János filmje kapta a fődíjat Karlovy Vary-ban

Magyar sikerrel zárult szombat este a 48. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Szász János filmje nyerte a régió legfontosabb filmes seregszemléjének fődíját, a Kristály Glóbuszt.

A nagy füzet az első magyar játékfilm, melyet az 1946-ban alapított fesztivál fődíjával tüntettek ki és egyben az első, mely a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült el és mutatkozott be a nemzetközi közönségnek. A rangos díjat a film német producere Sőth Sándor vette át Oliver Stone filmrendezőtől a cseh fürdővárosban megrendezett filmünnep díjátadóján.

Szász János rendező korábban, a világpremieren ott volt Karlovy Vary-ban, de a gálára nem tudott visszautazni, mivel a Mester és Margarita színpadi adaptációján dolgozik az Egyesült Államokban. A többségi magyar részvétellel készült A nagy füzet magyar producere, Sándor Pál nem reprezentálta a filmet.

Szász János a magyar származású Agota Kristof negyven nyelven megjelent kultuszregényéből készült filmjét, A nagy füzetet (Le grand cahier) a Magyar Nemzeti Filmalap 180 millió forinttal támogatta, de külön érdekesség, hogy a reformok kezdetekor a pénzosztás terén a Vajna rendszerrel versenyezni próbáló Szőcs Géza kulturális államtitkár is megsegítette 100 millió forinttal, sőt még korábban a Magyar Mozgókép Közalapítvány is adott pénzt az előkészítésre. A film teljes költségvetése 953 millió forint.

A Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál a FIAPF produceri szövetség által úgynevezett A-kategóriával minősített 14 nemzetközi filmfesztivál egyike a berlini, cannes-i, locarnói és velencei seregszemlék között.

Szász János rendező a Gyémánt ikrekkel, Molnár Piroskával és Sőth Sándor producerrel még a világpremier előtt
Szász János rendező a Gyémánt ikrekkel, Molnár Piroskával és Sőth Sándor producerrel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.