Szarkofág a belvárosban

Érintetlen állapotban fennmaradt római kori szarkofágot tártak fel régészek Fiume (Rijeka) óvárosában. A kikötővárosban kiásott kőkoporsó az i.sz. IV. vagy V. századból származik. Még nem nyitották fel, de valószínűsíthető, hogy a kor egy gazdag és fontos személyiségének maradványait rejti - mondta Josip Visnjic, az ásatás vezetője a Hina horvát hírügynökségnek.

A koporsót egy épületromnál találták meg. Az épület egy korai keresztény bazilika lehetett, padlómozaikjai jó állapotban maradtak fenn. A mostanáig a föld alatt megbúvó bazilika-rom mellett egy XVI-XVII. századi temető terül el, amelyet a ma is álló Szűz Mária Mennybemenetele templom tőszomszédságában alakítottak ki.

Az óvárosi ásatási helyszínen a régészek szerint álltak római fürdők is, amelyeket két szakaszban, az i. u. I. és a IV. században építettek. A horvát műemlékvédelmi hivatal szakértői tavaly augusztusban kezdték feltárni a területet. Vizsgálják egy hypocaust, vagyis római kori melegvizes padlófűtési rendszer maradványait is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.