Különadóból képeznek filmes szakembereket

Filmipari képzési programot hirdet a Magyar Nemzeti Filmalap, az ehhez szükséges törvénymódosítás már az Országgyűlés előtt van – jelentette be a szakmai szervezet igazgatója, Havas Ágnes. A kezdeményezés háttere, hogy igen komoly szakalkalmazotti hiány lépett fel a hazai filmszakmában, sokszor még magyar filmek sem tudnak elindulni, mivel nincs elég bevethető stábtag.

A masszív munkaerőhiány oka, hogy míg az utóbbi években kiépült a nagy nemzetközi produkciók fogadására alkalmas infrastruktúra, a szakemberek száma nem emelkedett ilyen arányban. Például, a stúdiókomplexumok több nemzetközi produkciót is ki tudnának szolgálni, de szakemberek híján ez most nem lehetséges. Csak hogy szemléltessük: míg egy magyar film stábja átlagosan 30-50 ember, addig egy külföldi bérmunka akár ötszáz embert is alkalmazhat.

Mivel a jelenlegi oktatási intézmények elsősorban kreatív és művészeti jelleggel oktatnak, a Filmalap egyfajta közvetítőként kíván fellépni az ipar és az iskolák képviselői között azzal a céllal, hogy olyan képzések indulását ösztökéljék, melyekre konkrét igény van. Sőt, még pénzt is biztosít erre az intézmény: ennek érdekében, a törvénymódosítás után életbe lép majd a mozgóképszakmai képzési hozzájárulás, melyet a Magyarországon forgó produkciók – magyar vagy külföldi, nem számít – költései után 0,5 százalék adót fog fizetni, legfeljebb 15 millió forint értékben. Kivételt képeznek a mikro-, azaz 10 millió forint költségvetés alatti produkciók. A tervek szerint már ősszel megindulhatnak az új, támogatott képzések. Mindemellett a Filmalap gyakornoki rendszert is létrehoz (minden produkciónak kötelező lesz őket alkalmaznia), ennek az online platformja nyáron indulhat el.

Az elfogadás előtt álló törtvényjavaslat további része érinti a fővárosi területfoglalások esetét is: a jövőben a Filmalap egyfajta hatóságként egységesen kezeli majd a kérvényeket és azok engedélyeztetését. A befolyt díjak továbbra is az önkormányzatoknál maradnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.