Szakáll nélküli Jézust találtak

Korai, az időszámításunk szerinti 4. századból származó Jézus-ábrázolást fedeztek fel spanyol régészek egy ostyatartó tányéron. A 22 centiméter átmérőjű tárgy a spanyolországi Andalúziában fekvő város, Linares mellett, az ókori Castulo romjai között került elő.

Az apró darabokra tört, ám kiváló állapotú, üvegből készült paténának eddig a 81 százalékát sikerült összeilleszteni aprólékos munkával. Az üvegen Jézus Krisztus látható, szakértők szerint ez eddig a legkorábbi ismert Krisztus-ábrázolás Spanyolországból.

A kép közepén áll a Megváltó, jobb kezében egy kereszttel, a másik pedig az evangéliumokat tartja. Feje fölött egy monogramos kereszt, a Chí-Ró (Khí-Ró; Chi-Rho) látható. Jézus oldalán két, tógát viselő apostol áll, minden bizonnyal Péter és Pál, kezükben egy-egy tekerccsel. Mellettük datolyapálmák (a kora keresztény ikonográfiában a halhatatlanság szimbólumai) magasodnak.

A szakáll nélküli, rövid, göndör hajú, filozófusi tógát viselő Krisztus képe a szabad vallásgyakorlást a keresztények számára is biztosító 313-as mediolanumi (milánói) ediktum körüli időkben vált elterjedtté. Maga a jelenet a traditio legis, azaz a törvény átadása, egy kora keresztény ábrázolás, amelyen Krisztus átadja a balján álló Péternek a törvénytekercset (rotulus legis) vagy -táblát, Krisztus jobbján pedig az átadást kikiáltó Szent Pál áll.(mult-kor.hu)

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.