Szakajtónyi Szokol a sarokban

Sokol rádióból – bőrtokkal együtt persze – temérdeknyit tettek a sarokba. A kultikus eszköz hosszú hullámú és középhullámú adást is fogott, már ha nem merült le a kilencvoltos telep. Nekünk ritkán merült le, mert egy világosbarna befőttes gumival két darab 4,5 voltos laposelemet erősítettünk a hátuljára, és akkor sokáig bírta. Nagyon sokáig. A Sokoloktól néhány méterre ott volt az első színes tévénk testvére, egy barna színű Viking.

Az első darabokból szerezhettünk egyet még 1985-ben, csupán öt-hat éve mondta fel a szolgálatot. A nagyszobában élt közel 25 évet, mutassanak majd két évtized múlva egy hasonló életkorban is működőképes LCD tévét! Szekrénnyi méretű videomagnónk nem volt, itt az is van, meg terjedelmes lemezjátszó a hatvanas évekből és megannyi testes műszaki érdekesség. A megújult Rádió- és TV-történeti Kiállítóhelyen idéződött fel mindez.

Az egyes eszközökre vonatkozó érdekességet a bejáratnál kezünkbe nyomott táblagép segítségével tudjuk meg. Odatartjuk a QR-kódhoz és már ömlik is a szöveges, képes, mozgóképes információ. Éljen az interaktivitás, és tényleg éljen, mert ezzel a formával a mai tizenévesek is élvezhető formában jutnak az információkhoz.

A táblagépeken, játékos feladatokon és különleges AR (augmented reality, magyarul kiterjesztett valóság) megoldásokon keresztül elevenedik meg a magyar rádiózás és televíziózás története. A négyszáz négyzetméteres kiállítóhely igazi újdonsága azonban nem ez, hanem az, hogy az egyik teremben úgynevezett Smart School (digitális osztályterem) nyílt. Magyarországon az első Smart Schoolt Jászfényszarun hozták létre 2014 elején.

Korszerű digitális oktatási eszközeivel azóta is kiemelkedő lehetőségeket kínál. A pozitív tapasztalatokat követően alakította ki a Samsung a jászberényi gimnáziumban a második, most itt a harmadik ilyen bázist. Az ideszervezett tanórákon a diákok interaktív körülmények között tanulhatnak. A tervek szerint az okos tanteremben szakköri foglalkozásokat is tartanak majd, illetve a jövőben felnőttképzéseket is kiszolgálhat az új helyszín.

A kiállítás megtekinthető: MTVA Rádió- és Televíziótörténeti Kiállítóhely Nyitva: kedd-szombat 10-18 óra között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.