Szacsvayt választották a Nemzet Színészévé

Közel kétórás tanácskozást követően, kedd délután, a Nemzet Színészei a nemrég elhunyt Kóti Árpád helyére Szacsvay Lászlót választották meg – közölte a Nemzeti Színház sajtóosztálya.

Molnár Piroska, Király Levente, Tordy Géza, Haumann Péter és Bodrogi Gyula személyesen, Psota Irén, Berek Kati, Cserhalmi György, Törőcsik Mari és Máthé Erzsi telefonon adták le voksaikat, ki legyen a Nemzet Színésze a nemrég elhunyt Kóti Árpád helyett. Két óra múlva megszületett a döntés: a cím új birtokosa Jászai Mari­díjas, érdemes és kiváló művész Szacsvay László.

A Nemzet Színésze és a Nemzet Színésznője címet a nemzeti színjátszás élő művészei közül azok kaphatják meg, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek. A címet először 2000. augusztus 22­én adták át, halálig szól, legfeljebb tizenketten viselhetik, és tulajdonosuk életük végéig havi nettó 630 ezer forint juttatásban részesülnek.

A megüresedett helyre a cím többi birtokosa egyhangú szavazással tehet javaslatot. A Nemzet Színésze cím annak adományozható, aki fő­ vagy epizódszerepekben kimagasló teljesítményt nyújtott; betöltötte a 62. életévét; 40 évet a színészi pályán vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy szerepben – a Nemzeti Színház színpadán töltött.

Szacsvay László (eredetileg Szacsvay­Fehér László) 1947. október 27­én született. 1971­-ben végzett a Színház­ és Filmművészeti Főiskolán, majd azonnal a budapesti Nemzeti Színház szerződtette. 1982 óta a budapesti Katona József Színház tagja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.