Szabad a fogás a fiataloknak

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ tizedszerre is elindította <19 Szabadfogású Számítógép versenyének idei weboldalát. Megkezdődött az október 22-én éjfélkor záruló nevezési időszak. Nevezni lehet bármivel, ami számítógéppel készül: legyen az rajz, animáció, zene, játék, honlap, portál, kiegészítő alkalmazás, mobilkommunikációs fejlesztés, robot, saját készítésű szoftver vagy hardver, feltéve, ha az alkotó nem töltötte még be a 19. életévét.

A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ 1996-os megalakulása óta művészeti, tudományos, kommunikációs, kulturális programok fejlesztésével és megvalósításával, a digitális kultúra terjesztésével foglalkozik; valamint különböző szintű oktatási projektek kezdeményezésével járul hozzá az információs társadalommal kapcsolatos új ismeretek terjesztéséhez. Céljainak sikeres megvalósulását számos európai együttműködésen alapuló médiaművészeti kiállítás, kutatási projekt, és nem utolsósorban a 2012-ben 10. alkalommal megrendezendő verseny mutatja.

A Szabadfogású Számítógép versenyre beadott pályamunkák rendkívül izgalmasak és magas színvonalúak: az elmúlt évek során a hasonló nemzetközi rangadók díjazott alkotásait bemutató kiállításokon a közönség is meggyőződhetett arról, hogy a magyar tizenévesek által készített számítógépes munkák kiemelkedő színvonalúak.

A legmeglepőbb, kreatívabb, fantáziadúsabb alkotásokat Budapesten, mint minden évben, egy kiállítás keretében mutatja be a C3, a tárlat idén kibővül az elmúlt kilenc év nyerteseinek válogatott alkotásaival, bemutatva pályájukat, sikereiket, tapasztalataikat. Emellett a verseny legjobbjai értékes díjakat kapnak: ösztöndíjat, notebookot, játékkonzolt, mobiltelefont, számítógépes eszközöket. Három díjazott fiatalnak lehetősége nyílik arra, hogy 2013-ban elutazzon az együttműködő partnerek versenyére, fesztiváljára – Zürichbe, Drezdába vagy Linzbe –, ahol bemutathatják nyertes alkotásukat.

Az elmúlt 9 évben közel 4500 érvényes pályázat érkezett a versenyre. 2011-ben 349, ebből 302 volt egyéni, 47 csapat. A nevezők mintegy háromnegyede fiú, egynegyede lány volt. A nevezésekből 319 érkezett Magyarországról (Budapest 35, vidék 284), 30 pedig Szerbiából, Romániából, illetve Szlovákiából. A legfiatalabb lányversenyzőnk 2005-ben(!) született, a legfiatalabb fiú pedig 2003-ban. Ami pedig a nevezések típusát illeti: a legtöbb pályamunka videó, grafika és weboldal volt.

A verseny zsűrije minden évben neves szakemberekből áll. A nyertes pályamunkák mellett immár több éve három külföldi szakmai partner, illetve verseny – a német MB21 (Medienkulturzentrum), az osztrák U19 – Create Your World (Ars Electronica), valamint a svájci Bugnplay.ch (Migros-Kulturprozent) – egy-egy díjazott alkotása is megtekinthető a kiállításokon, így a látogatók betekintést nyerhetnek a külföldi trendekbe is.


Megint elindult a weboldal
A C3 Kulturális és Kommunikációs Központ elindította az immár tízedik alkalommal megrendezésre kerülő <19 Szabadfogású Számítógép versenyének idei weboldalát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.