Susogós szabadidőruhában a fesztiválon

Jópofa nyári, művészeti bulinak indult, mára az egyik legfontosabb helyi rendezvény lett a 2003-ban indult, idén tizedszer jelentkező Éjszakai átszálló elnevezésű programsorozat. Az összművészeti minifesztiválnak a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) ad otthont.

A fesztivál tavaly, néhány év szünet után indult újra, célja viszont nem változott: egy színes, érdekes programsorozat segítségével a kortárs művészetek közelébe vonzani azokat, akik amúgy nehezebben tennének felé lépéseket. Ebben az esztendőben először művészek sokasága helyett egyetlen alkotócsoport köré szerveződik a fesztivál. Ez pedig a vendégként meghívott Csakoda elnevezésű csoport, amely a programgazda dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézethez hasonlóan, szokatlan módon igyekszik a kortárs művészet kisebb-nagyobb szeleteivel megismertetni az művészeti élettől kicsit távolabb élőket.

A Csakoda művészcsoport tagjai alkotásaikat a hátukon cipelve kerékpárral vagy vonattal járják az országot, és hazánk – többnyire véletlenszerűen kiválasztott - kisebb településeinek művelődési házaiban, közösségi tereiben bukkannak fel, ahol rögtönzött kiállítást, beszélgetést rendeznek, hogy az ott élők is kerekebb fogalmat alkothassanak arról, mi is a kortárs művészet.

A kortárs fesztivál idei programkínálata a szabadidő témája köré szerveződik, ennek keretében egyebek mellett Hobbiexpó és szabadidőbörze is lesz, amelyen olyan dunaújvárosiak és környékbeliek tűnnek majd fel, akik valamilyen érdekes, szokatlan, furcsa gyűjtőszenvedélynek, vagy valamilyen rendhagyó hobbinak hódolnak szabadidejükben. Egy művészeti program keretében szóba kerül az is, hogy miként töltik a szabadidejüket a nyugdíjasok és miként az elítéltek.

Látható majd egy éttermet idéző installáció, amely esténként valódi étteremként üzemel, lesz divatbemutató, amelyen a susogós szabadidőruha és az absztrakt művészet találkozására lehet rácsodálkozni. Lesz tájékozódási futó- és/vagy sétaverseny az idén 40 éves Dunaújvárosi Szoborparkban található művek között, a látogatók részt vehetnek a rapszakkör munkájában, valamint lesz bőven képzőművészet, koncert, irodalom, mozgás és gasztronómia.

Az Éjszakai átszálló – Csakoda elnevezésű fesztivál központja a rendező dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D), a programokra pedig augusztus 26-30 között kerül sor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.