Stallone lecsója pókeren

Az igazán fontos dolgokat onnan lehet felismerni, hogy napjuk és éjszakájuk is van. Vagyis, hogy legalább annyira szükségünk van rá, mint a sarki non-stopra, ahol a jóval konkrétabb éhségünket csillapítjuk. Az olvasás (világ)napja után most első ízben az Olvasás Éjszakáját ültük meg számos íróval és olvasóval, és még színesebb programokkal.

Az olvasás népszerűsítése már azért is égető kérdés, mert a napokban brit kutatók kimutatták: a kamaszkorban négyszer fontosabb, hogy valaki szórakozásból gyakran olvas, akár újságot is, mint az, hogy a szülők rendelkeznek-e diplomával vagy sem. Az olvasó egyszerűen megelőzi a kortársait, még a matematikai képességei is jobban fejlődnek.

Karafiáth Orsolya vezeti fel az írónők divatbemutatóját az Olvasás éjszakáján
Karafiáth Orsolya vezeti fel az írónők divatbemutatóját az Olvasás éjszakáján

Erre az éjfélig tartó rendezvénysorozat részvevői is rájöhettek, mert még csak számolni se kell ahhoz, ami egészen nyilvánvaló: alig férnek el az érdeklődők a könyvesboltokban. A Hátsó Kapuban tartott író-divatbemutatót az utcáról is nézik, a parkoló autók mellől, mert odabent már a padlón is ülnek. Ehhez az is kellett, hogy a boltok árengedményekkel, játékokkal és meghosszabbított nyitva tartással kísérjék a programfolyamot.

– Ebben az értékszabdalta világban összefogott a szakma – adta meg a sikeres rendezvény receptjét Kocsis András Sándor, az MKKE elnöke az egyik megnyitón (három is zajlott párhuzamosan).

Kiadók, kereskedők, nyomdászok és szerzők döntötték el, hogy az eddig két fontos könyves esemény (könyvfesztivál és könyvhét) mellé vegyenek föl még egyet. Eddig ugyanis az ősz valahogy nem nagyon figyelt a szakmára, vagy a szakma az őszre, de mindegy is ez most már: a hagyományteremtés céljából dördült el a startpisztoly. Az összefogásra, a kisebbfajta csodákra pedig azért is szüksége van minden könyves embernek, mert zsugorodik a piac, ám a Gutenberg galaxis inkább tágul, már az e-könyvek révén is.

A három nagy könyvveslánc (Alexandra, Libri és Líra) majdhogynem húsz helyszínen várta a pesti és vidéki olvasókat. Az ötletgazda és főszervező Szabó Tibor Benjámin pedig arra kérte az írókat, hogy olyan oldalukat mutassák be, amelyiket csak ritkán szoktak.

Így aztán Varró Dani pókerezett, Berg Judit családi fényképeket mutogatott, Karafiáth Orsolya regényruhákban modellkedett, Závada Péter vicceket gyűjtött, Grecsó Krisztián gitározott, Cserna-Szabó András más lecsóját osztogatta. És ez még a programok fele sem volt. A szervezést dicséri, hogy nem csupán a magas irodalom elit képviselőit hívta meg: szlemmerek és humoristák váltották egymást a költőkkel és a női regények specialistáival. S mindezt úgy, hogy nem húztak el semmit a felolvasások végtelen koreográfiája szerint: mindenre csak húsz perc jutott.

Ez persze azzal a veszéllyel járt, hogy aki ide-oda rohangált a kiemelt helyszínek között, az nem csak hogy elkésett, de néha le is maradt a kiválasztott eseményről. Az intenzív pillanatképek éjfélre összefolytak, s már nem is nagyon lehetett tudni pontosan, hol is szagolgattuk az öreg könyveket és hol kísértük el Térey Jánost a lebontott épületekben.

Mert biza a szemfájdítóan sok programot felsoroló füzetkében jó előre be kellett ikszelni a kiválasztott eseményt, de legtöbbször nem használt a szigor, és ott ragadt az első helyszínen, hiszen a jó hangulat alig engedte tovább. És mennyi mindent megtudtunk.

Fehér Bélától például azt, hogy a lecsóban a galuska az olyan bűn, hogy a recept tulajdonosát még az autóból is kipenderítették annak idején. És azt is feljegyeztük, hogy Bächer Iván bonmotjának mintájára (írni csak írás közben lehet) főzés közben sem érdemes olvasni. Dolák-Saly Róbert, bocsánat Naftalin Ernő szerint az olvasás izomsorvadással és a szem romlásával jár, és hogy egészen pontosan 38276 szereplője van az Egri csillagoknak, a törökökkel együtt.

Berg Judit pedig 16 évesen szerelmes volt Sylvester Stallonéba, emiatt aztán azokon a híres philadelphiai lépcsőkön fotóztatta magát, ahol Rocky Balboa szívesen rohangált edzés gyanánt. (A fotó a gyerekmesék szerzőjének gyermekei szerint egyszerűen übergáz). Vagy hogy Karafiáth Orsolya fiatalon az idősödő Elvisre, most már viszont a középkorú Tina Turnerre hasonlít. Mármint kinézetre.

Ha sok mindent még nem is tudtak a szervezők az Olvasás Éjszakája előtt, azt ma már tudják: a kísérlet sikerült. Az olvasóknak is kell egy olyan éjszaka, amikor nincs kedvük aludni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.