Sport és életforma: a street workout

A Népszabadság többszörösen kitüntetett fotóriporterének, hazai és nemzetközi díjak birtokosának új kiállítása 2016. május 19. és június 19. között tekinthető meg a mai Manó Házban. Móricz-Sabján Simon ezúttal a street workout életformáról készített riportján keresztül mutatja be világszemléletét. 

Street workout
Street workout
Móricz-Sabján Simon

Nem csak az jellemző egy fotográfusra, hogyan is fényképez, de az is, amit megörökít. Lapunk munkatársa, Móricz-Sabján Simon ezúttal egy kevéssé ismert sportoló társaságot mutat be sorozatával, amelyikről legtöbben talán csak most és éppen ebből a riportból szereznek tudomást - írja a kiállítás kurátora, Szarka Klára.

Az akadályok leküzdésének, a fizikai határok feszegetésének a fontosságát hirdető street workout a gimnasztika és az atlétika kombinációja. A sportolók a gyakorlatokat – számtalan variációt kombinálva – kizárólag a saját testsúlyuk emelgetésével szabadtéren végzik. Az edzéstípus az Egyesült Államokban élő afroamerikai közösségekből indult hódító útjára. A sportoló társaságok az agresszió és a bűnözés csapdája helyett kínáltak alternatívát a helyi fiataloknak. Ehhez a mozgáshoz nem kell drága felszerelés és edzőterem sem, csak az utca és néhány rúd egy közeli parkban vagy játszótéren.

Bár Móricz-Sabján Simon a maga útját járja, mindamellett szívesen keres, teremt és talál alkotó közösségeket magának. Ezek a képei Szegeden készültek, a Szegedi Műhely 2015 alkotótelep keretei között.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.