Spirituális kompromisszumok nélkül - teljesen felújítják a pannonhalmi bazilikát

Teljes, és építészeti szempontból ugyancsak különleges felújítása után a 21. század is otthonra talál a pannonhalmi bazilikában - mondta portálunknak Várszegi Asztrik püspök-főapát csütörtökön, a nagyszabású rekonstrukció helyszíni bemutatóján.

Spirituális kompromisszumokra is kényszerúl a pannonhalmi szerzetesközösség, mert a főtemplomban egymásra rakódnak a különböző korok jellegzetes építészeti motívumai, szokásai, s ezek minden szépségükkel együtt kaotikusnak hatnak - hangzott el a bemutatón.

Fehérváry Jákó, a a felújítást liturgikus, teológiai szempontból átgondoló Bazilikas Műhely vezetője úgy fogalmazott: "újraolvassák ezt a történelmi teret", s a főtemplom halott részeit is bekapcsolják a templom vérkeringésébe.

A dizájnépítész John Pawson terve - melyet angol és magyar munkatársa Stefan Dold valamint Gunther Zsolt mutatott be -  a középkori templombelső egészét érinti. Kiviszik a bazilikából Stornó szószékét, kicserélik a Szent Márton üvegablakot, diófa bútorokkal rendezik be a teret, új kőoltárt építenek, vizuálisan és valóságosan is meredekké teszik az emelt szentély feljáratát. Az altemplomban a monostor védőszentjének ereklyéit helyezik el.

A kivitelezést a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. végzi, a restaurátorok: Springer Ferenc, Zahora András és Zágoni Péter.

A 85 százalékban pályázati pénzekből megvalósuló felújítást követően valószínűleg jövő augusztus 27-én szentelik fel a várhatóan már az előző hónapban elkészült bazilikát, tájékoztatta a NOL-t Várszegi Asztrik főapát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.