Spanyolország kiállítása nyerte az Arany Oroszlánt

Hogyan találhat új utakat a gazdasági növekedés leállásával nehéz helyzetbe került spanyol építőipar? - teszi fel a kérdést a 15. Velencei Építészeti Biennále spanyol pavilonjának Unfinished (Befejezetlen) című tárlata, amely a szombati nyitónapon megtartott díjkiosztón elnyerte a legjobb nemzeti kiállításnak járó Arany Oroszlánt.
A nemzetközi zsűri - Hashim Sarkis (Libanon/USA), Pippo Ciorra (Olaszország), Sergio Fajardo (Kolumbia), Marisa Moreira Salles (Brazília), Karen Stein (USA) - indoklása szerint a spanyol pavilon gondos válogatást nyújt olyan feltörekvő építészek munkáiból, akik megmutatják, hogy a kreativitás és az elhivatottság miként írhatja felül az anyagi korlátokat.

A Jelentés a frontról (Reporting from the Front) című főkurátori kiállítás legjobb projektjéért járó Arany Oroszlánt a Gabinete de Arquitectura (Solano Benítez, Gloria Cabral és Solanito Benítez) iroda érdemelte ki. A bírálók méltatása szerint a paraguayi építésziroda egyszerű építőanyagokra, szerkezeti tisztaságra és képzetlen munkaerőre támaszkodva olyan közösségek számára vitte el a minőségi építészetet, amelyek addig el voltak zárva attól.

A nemzeti kiállítások közül különdíjjal jutalmazták a japán pavilon en: a hálózat művészete (en: art of nexus), valamint a perui pavilon Amazonasi frontunk (Our Amazon Frontline) című kiállításait.

A nigériai Kunlé Adelemi a főkurátori kiállítás legígéretesebb fiatal művészének járó Ezüst Oroszlánt kapta meg az idei Velencei Biennálén, az olasz Maria Giuseppina Grasso Cannizzo pedig különdíjat érdemelt ki.

Alejandro Aravena főkurátor javaslatára az Arany Oroszlánt-életműdíjjal Paulo Mendes da Rocha brazil építészt tüntették ki.

A szombattól november 27-ig tartó 15. Velencei Építészeti Biennálén hatvanhárom ország vesz részt nemzeti kiállítással; Magyarországot Fábián Gábor és Fajcsák Dénes aektivátorok - Helyi aktív építészet című projektje képviseli.

A Jelentés a frontról című főkurátori tárlatra Alejandro Aravena 88 kiállítót hívott meg 37 országból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.