Skiccpausszal, bizalommal, ceruzával

Tizenharmadik alkalommal adták át az Év Főépítésze Díjat és a Főpítészi Életmű Díjat. E kitüntetéseket Nagykanizsa városa és az Országos Főépítészi Kollégium 2000-ben alapította.

A múlt héten, Makón, a XVII. Országos Főépítészi Konferencián, ünnepélyes keretek között lazajlott díjátadási ünnepségen adományoztáka főépítészi életmű díjat - a betegsége miatt tábvol maradó - Patkó Sándor okleveles építészmérnöknek, Tolna megye nyugalmazott főépítészének szakmai elkötelezettséggel és lelkiismeretességgel végzett több évtizedes főépítészi munkásságáért. Patkó Sándor csendes gondolkodó "emberként" segítette a kollégái munkáját, sokoldalú és igényes szakmai tevékenységével megbecsülést szerezve a régióban.

Az Év Főépítésze Díjat Csernyus Lőrinc építészmérnöknek, Bonyhád, Csenger, valamint Závod község főépítészének adományozták negyedszázados magas színvonalú, következetes főépítészi munkásságáért, a kistelepülések iránti elkötelezett emberi magatartásáért, kitartásáért, a szakmai közéletben vállalt aktív oktatói, társadalmi szerepvállalásáért.

„1986-ban diplomázás után rögtön a MAKONA Kiszövetkezetben kezdtem el dolgozni – mondta köszönőbeszédében Csernyus Lőrinc.- Egy nap odajön hozzám Makovecz Imre, hóna alatt rengeteg tervvel és letette az asztalomra: Fiacskám, ha megcsinálod ezt a feladatot akkor építész leszel, ha nem akkor keress más munkát. A tervhalom Csenger nagyközség ÁRT, RRT, és beépítési terve volt. Ezeket a kifejezéseket akkor olvastam először. Ja, tette még hozzá te leszel Csenger főépítésze. Így kezdődött. Ennek már huszonhat éve. Azóta is az Ő tanításaira és személyes tapasztalataira hagyatkozva dolgozom, zömében kis városokban falvakban. Skiccpausszal, bizalommal, ceruzával. Jelenleg egy Tolna megyei kis 68 lelkes faluban, Murgán dolgozunk a Vándoriskolásokkal. Házról-házra járunk, felmérjük őket, és fejlesztési terveket rajzolunk, a helyiekkel egyeztetve. Jelenleg indul ez első közösségi építkezés a falukép revitalizációja kapcsán. Itt tartok, tartunk most. Köszönöm szépen még egyszer az elismerést.”

Eddig összesen huszonöt főépítész részesült a kitüntetésben. 2000-ben Nagykanizsán Szilágyi István [† 2005. 12. 05.] és Zábránszkyné Pap Klára, 2001-ben Gyulán Philipp Frigyes és dr. L. Szabó Tünde DLA [† 2004. 10. 15.], 2002-ben Pécsett Gömöry János és dr. Sersliné Kócsi Margit, 2003-ban Érden Bodonyi Csaba DLA és Körmendy János, 2004-ben Sümegen Beniczky Péter [Főépítészi Életmű Díj, † 2006. 08. 28.] és Sáros László DLA, 2005-ben Pilisszentkereszten Filippinyi Gábor [Főépítészi Életmű Díj] és Virányi István, 2006-ban Túristvándiban dr. Schneller István [Főépítészi Életmű Díj] és Béres István, 2007-ben Pápán dr. Tóth Zoltán [Főépítészi Életmű Díj] és Salamin Ferenc, 2008-ban Mosonmagyaróváron dr. Aczél Péter [Főépítészi Életmű Díj] és Berényi András, 2009-ben Hajdúböszörményben Makovecz Imre DLA [† 2011. 09. 27.] [Főépítészi Életmű Díj], Boruzs Bernát [Főépítészi Életmű Díj] és Csík Edina, 2010-ben Pakson Jeney Lajos DLA [Főépítészi Életmű Díj] és Horváth András, 2011-ben Balatonfüreden Turi Attila és Sári István [Főépítészi Életmű Díj] vehették át a díjat.

Csernyus Lőrinc főépítész
Csernyus Lőrinc főépítész
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.