Sissit viszik Németországba

Az ExperiDance Tánctársulat az elmúlt héten ötvenedik alkalommal mutatta be a Fergeteges – A királyné, a gróf és a cigány lány című darabját. Itthon így is sikere volt, de a német turnéra utazva biztosra mentek, Sissi címmel játsszák majd Brémában.

A 100 Tagú Cigányzenekar jövőre lesz harmincéves, az ExperiDance Productiont 14 éve alapították. A táncegyüttes ereje, hogy a tüzes magyar táncokat nemzetközi és kortárs irányzatokkal szelídíti. Vagy ellenkezőleg: a végletekig fokozza. A tizennégy év alatt a társulat 12 országban kétmillió néző előtt lépett fel, 1500 telt házas előadást tartott.

A 100 Tagú Cigányzenekar végig a színpadon ül, speciális hátteret ad a romantikus történet eltáncolásának
A 100 Tagú Cigányzenekar végig a színpadon ül, speciális hátteret ad a romantikus történet eltáncolásának
Nagy Márton

A Fergeteges című darab a német nyelvterületen fölöttébb ismert Sissi királyné és Andrássy Gyula gróf titkos vonzalmát mutatja be. A főszereplők a koreográfia szándékai szerint a soha be nem teljesülő szenvedély pillanatait táncolják el egy rejtelmes szerelmi négyszögben, melynek tagja a cigány lány is. A színpadon mindvégig látható a 100 Tagú Cigányzenekar negyven muzsikusa, ők húzzák a minden kétséget kizáróan fergeteges talpalávalót.

A történet színpadra állítása során négyszer írták át a forgatókönyvet azért, hogy a tánc tökéletesen harmonizáljon a 100 Tagú repertoárjával. Ezt követően a 22 táncosnak két hónapja volt rá, hogy megtanulja a koreográfiát Román Sándor művészeti vezetésével. A jelmezek bravúrosak. Sissi kosztümje a császárné magyar koronázási ruhája mintájára készült, Andrássy grófé is hű hasonmása a korabeli viseletnek. A kosztümökben azonban táncolni is kell, ennek megfelelően könnyebbek és rugalmasabbak, mint a valóságban.

A Fergeteges igazi különlegessége mégis az, hogy a nemrég hungarikummá minősített 100 Tagú zenészei nem a zenekari árokban, hanem a színpadon foglalnak helyet, ezzel nyomatékosítva a zene meghatározó szerepét a darabban. Ez Ökrös Oszkár cimbalmos bravúrbetéteit vagy Lendvai Csócsi József virtuóz és érzelmes játékát hallva azt a veszélyt hordozza, hogy a muzsikusok „lejátsszák” a táncosokat. A tánckar aztán a pompás marionettjelenettel, melynek során a bábukat mozgató művészek gólyalábról rángatják madzagos alakjaikat, vagy az akrobatikus elemekkel dúsított orosz táncjelenettel igazolja, hogy nem kell tartaniuk a szórakoztatás nagyágyúitól.

– Az együttműködés előtt hét CD-én küldtem át Román Sándor koreográfusnak a repertoárunkat, aki a több mint hetven számból választotta ki a darabban felhangzó számokat – mondta Beke Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnöke, és hozzátette: nagyon élvezetes számukra a táncosokkal való közös munka.

– Magyarország a nyugati táncok gyűjtőtégelye. Minden királyunk úgy nősült, hogy zenét, táncot, és hozzá való viseletet hozott át a felesége kultúrájából, melyek nagy részét sikerült megőriznünk falvainkban. A Fergeteges ennek a táncos kultúrakavalkádnak a megelevenítése – mondta Román Sándor.

Az előadás előtt és után a budapesti RaM Colosseumban szervezett nemzetközi sajtóestre Brémából és Berlinből is érkeztek újságírók, akik szerint a négy előadásból álló turnét nagy várakozás előzi meg, a bemutatót a brémai Musical Színházban tartják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.