Sisi cukormáz nélkül

Női szemszögből érdekli a történelem Allison Patakit, akinek Sisi császárnéról írt könyve magyarul is megjelent. Az apai ágon magyar származású amerikai szerző szerint főhőse nélkül nem jött volna létre az 1867-es kiegyezés.

Egyetlen Sisi-filmet sem nézett meg Romy Schneiderrel a főszerepben. A korszellemet keresve viszont sokat hallgatta Johann Strauss műveit.

– Igyekeztem minden giccstől, cukormáztól megszabadítani Erzsébet császárnét. Hús-vér alakként, autonóm egyéniségként akartam ábrázolni Elisabeth von Wittelsbachot, akit a XIX. századi magyar történelem jelentős személyiségei közé sorolok. Nélküle aligha jöhetett volna létre az 1867-es kiegyezés – mondja magyarul megjelent regénye főhőséről Allison Pataki. Az amerikai író – George Pataki, New York állam volt kormányzója és republikánus elnökaspiráns lánya – a „kiegyezés” szót az angol nyelvű interjúban következetesen magyarul használta.

Allison bevallása szerint rajong a történelemért. Sisi portréjával először Tokajban, egy vendéglőben találkozott. Lenyűgözte a szépsége, aztán sokat olvasott róla. Sisi lényegében ismeretlen az Egyesült Államokban, pedig Pataki legalább olyan fontos személyiségnek tartja, mint Boleyn Annát, Marie Antoinette-et vagy Nagy Katalint.

Allisont és testvéreit apjuk elvitte a nyírségi Aranyosapátiba – az exkormányzó földművelő nagyszülei a jobb élet reményében innen vándoroltak ki az Egyesült Államokba
Allisont és testvéreit apjuk elvitte a nyírségi Aranyosapátiba – az exkormányzó földművelő nagyszülei a jobb élet reményében innen vándoroltak ki az Egyesült Államokba
Tricia McCormack

A könyvhöz Allison közép-európai túrát tett. Felkereste a néhai Habsburg Birodalom összes olyan helyszínét, így Budapestet és Gödöllőt is, amelyek fontosak voltak a tizenhét évesen I. Ferenc József által oltár elé vitt bajor hercegnő életében. – Kisugárzásával mindenkit rabul ejtett, mégsem volt tündérmese az élete. Andrássy Gyula grófhoz szenvedélyes szerelem fűzte, együtt álltak ki a magyar ügyért a bécsi udvarban – hangoztatta a lapunknak Chicagóból adott interjújában a Sissi – Az ifjú császárné regény írója.

A pályáját tévés újságíróként kezdő Allison először az amerikai történelem egyik negatív figurája, a George Washingtont eláruló, az angolokhoz átálló Benedict Arnold alig ismert felesége, Peggy Shippen Arnold történetét írta meg. A philadelphiai felső tízezerből származó ifjú szépséget gyengéd szálak fűzték az őt beszervező brit hírszerzőhöz, John André őrnagyhoz. A szerelmi háromszög szereplői megpróbálták a katonai akadémiaként ismert, egykor fontos erődnek számító West Pointot átjátszani a gyarmatosítók kezére.

– Ha az összeesküvés sikerül, másként alakult volna Amerika történelme. Igazából Peggy személye érdekelt: ki volt az a nő, aki egyszerre két férfit szeretett, akit manipuláltak és aki maga is manipulált. Sisinél is, Peggynél is női szemszögből akartam ábrázolni a történelmet – mondta. Bár apja mostani kampányát támogatja, a politikusi pálya sosem vonzotta. Apjával együtt hozták létre a ReConnect Hungary alapítványt, magyar gyökerű amerikai és kanadai fiataloknak szerveznek az óhazában különböző oktatási-kulturális programokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.