Sírni való karikatúra

Az ünnepi alkalomra készülő címlapjainkhoz az általunk fölkért grafikusok különleges betűsort készítenek, amelyeket majd jótékonysági céllal elárverez a Népszabadság. Mai, anyák napi számunk feje Marabu műve. Talán olvasóinknak is feltűnt, hogy az egyetlen vidámabb arc a tulipánnal közelítő kissrácé. Meg az, hogy ő a férfi a rajzon.

– Végigkérdeztem az anyákat a családban, hogy mondjanak megrajzolható motívumokat – magyarázza Marabu. – Tulajdonképpen csak egy jutott eszébe mindenkinek: az orgona ága (barackfa virága). Úgyhogy ez fogja közre középen a fénylő ünnep ábrázolását. Két oldalra pedig megrajzoltam a mosni-vasalni valót meg a mosatlan edények kupacát. Ilyenkor is gyűlik, csak kicsit vár a sorára, amíg az ünnepi nevetésnek-sírásnak vége nem lesz.

„A fénylő ünnepen is várja anyát a hétköznapi tennivaló”
„A fénylő ünnepen is várja anyát a hétköznapi tennivaló”
Kurucz Árpád / Népszabadság

Arra a megjegyzésemre, hogy komorra sikerült, azt mondja: – Jó előre meg is rajzoltam, mert gondoltam, hogy nem mindenkinek tetszik, esetleg úgy érzik, hogy ünneprontó. Akkor pedig legyen idő a változtatásra.

Furcsállom, hogy ez is előfordulhatna, én még sosem kértem ilyesmit, ha kaptam tőle karikatúrát, de így folytatja: – Én is anya vagyok, megszültem a rajzomat, fel is neveltem, de végül egy közösség része lesz, máshonnan is jöhet az inspiráció.

Nos, ehhez a rajzhoz mit szólhatott volna a szerkesztő?! Pontosabban semmilyen cikk sem ábrázolhatná a helyzetet, az anyasorsot. Arra pedig, hogy ez szomorúvá teheti az olvasót,Marabunak megvan a válasza: – A karikatúra egyáltalán nem vicc, hanem a gondolatok-vélemények kifejezésének meghatározott formája. Puszta Péter barátom, aki éppen nem a Ludas Matyi-féle rajzolás művelője volt, mondogatta: „A jó karikatúrán röhögni kell, a legjobb karikatúrán: sírni.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.