Simogatás Hódmezővásárhelyen

Hangszersimogatással és hangpárbajjal mutatják be kedden Hódmezővásárhely új, társadalmi összefogással vásárolt versenyzongoráját, melyet a jelentkezők ki is próbálhatnak a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Elek András sajtóreferens felidézte, hogy már a művelődési központ 2012-es átadását követően felmerült az ötlet, hogy a megújult intézményben szükség lenne egy világszínvonalú hangversenyzongorára. Széleskörű összefogás indult, a hangszer megvásárlásához csaknem százötven magánszemély és vállalkozás járult hozzá, összességében több mint 50 millió forinttal.

A támogatók között voltak olyanok, akik néhány ezer forintos megtakarításukat adták a zongoraalapba, míg a sikeres vállalkozások nagyobb összegekkel segítették a zongoravásárlást.

A szakemberek választása a világ egyik legjobb zongorájának tartott Steinway D-274-re esett, amely júniusban érkezett meg az alföldi városba. A zongora a közösségi élet részévé vált: a több hónapos hangolási folyamatot a város úgy szervezte meg, hogy a helyi zeneiskolás diákok, a zeneakadémia tehetségei kisebb hangversenyek, zenei táborok keretében kipróbálhassák a nem mindennapi hangszert.

A behangoláshoz szükséges játék így kellemes perceket szerzett a hangszeren gyakorló diákoknak és az őket hallgató közönségnek is.

Kedden zongoranapot rendeznek a művelődési központban. A délelőtti hangszersimogatásra főként a fiatalokat várják, ekkor bárki megtekintheti és megérintheti a különleges hangszert. A gyerekek pedig a zeneiskola zongoratanárától, Lauer Ágnestől vehetnek leckét. Sorszámhúzást követően bárki felmehet a színpadra, megcsodálhatja, lefényképezheti a hangszert és le is ülhet a művésztanár mellé egy rövid gyakorlásra.

Délután Szentpéteri Csilla fogja megszólaltatni a hangszert. A művész hangpárbajra hívja a vállalkozó kedvűeket: aki érez magában elég kurázsit, versenyt játszhat a muzsikussal és a többi indulóval. Azok pedig, aki előzetesen jelentkeznek, és megadják a bemutatni kívánt darabot, négykezest adhatnak elő Szentpéteri Csillával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.