Sikeres turné után reggeli térzene a "Moszkva" téren

A Budapesti Fesztiválzenekar a hét végén jött haza sikeres európai turnéjáról, s ez alkalomból hétfőn reggel a Széll Kálmánról elnevezett Moszkva téren néhány szépen felöltözött zenész kamarakoncertet adott.

Tulajdonképpen a réz-szekció szolgáltatott reggeli térzenét a „Moszkván” átvonuló járókelőknek a metrófeljáró egyik oldalán, egy nagyobb bokor árnyékában. Az első részben egy svájci dalt, a Kakukk című szerzeményt játszották, a másodikban Fellini 8 és fél című filmjének Nino Rota szerezte zenéjéből idéztek.

A Budapesti Fesztiválzenekar az idén másodszor ad lehetőséget a tehetséges zenészpalántáknak

Aki a Déli-pályaudvar felől érkezett a térre, sajnos nem látta, nem hallotta őket. Viszonylagos rejtőzködésük oka az lehetett, hogy a Klubrádió a reggeli műsorában játékot hirdetett: egy rejtvényből azt kellett kitalálni, hol játszik a zenekar. És nyilván túl könnyű lett volna, ha jól látható helyre állnak.

Az akcióval csak arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy hazaérkeztek tizenegy napos európai turnéjukról, amelyen négy ország négy nagy városában léptek fel. Augusztus 25-én az ő koncertjükkel nyílt meg a 26. Meránói Nyári Zenei Fesztivál, ahol Brahms és Dvorák mûveket adtak elő. Két nappal késõbb ezt megismételték Svájcban is, a Yehudi Menuhin által alapított Gstaadi Fesztiválon. Majd Spanyolországban, San Sebastianban léptek fel. Itteni egyik fellépésükön a meranói-gstaadi mûsort ismételték meg, a másikon Liszt és Mahler műveket játszottak. A turné a világhírű londoni BBC Promenade Concerts - vagy ahogy mindenki hívja, Proms - Fesztiválon ért véget. Szeptember 2-án Liszt és Mahler művekből összeállított műsort játszottak a zsúfolásig telt, 5.500 személyes Royal Albert Hallban, majd este 10-kor - immár új közönségnek - úgynevezett prima vista koncertet rendeztek. Ennek műsorát a közönség választhatta ki a helyszínen a BFZ által kínált, csaknem 300 művet tartalmazó "menüből". A BBC 3 Rádió mind a két hangversenyt élőben közvetítette.

A Fischer Iván és Körner Tamás vezette zenekar augusztus elején New Yorkban, a Don Giovannit játszotta sikerrel, az amerikai kritikák áradoztak az előadásról. Most Európát hódították meg. Szerdától pedig készülnek a hétvégi három koncertjükre, amely a MŰPÁ-ban lesz a Mahler-fesztivál keretében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.