Sigray-per és Párisz ítélete

Újabb műtárgy került Sigray Antal múzeumokban őrzött hagyatékából a gróf örököseihez. A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum tegnap átadta a Párisz ítélete című szobrot a leszármazottaknak.Tizenöt év, három per, két győzelem - ez a mérlege eddig a Sigray Antal örökösei által a gróf hagyatékáért indított küzdelemnek.

A Sigray-leszármazottak elsőként a Nemzeti Múzeumtól pereltek vissza egy, az értékes hagyatékhoz tartozó festményt, tegnap pedig a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumtól kapták meg az örökség egy újabb darabját, a Párisz ítélete című szobrot.

Gróf Sigray Antal a negyvenes- és ötvenes években a családi vagyon egy részét, becslések szerint ezer bútort, festményt, szobrot, tartós letétbe helyezett múzeumokban. A műtárgyak - amelyek közül több száz elkallódott az évtizedek során - jobbára raktárakban porosodtak, s csak akkor kerültek az érdeklődés középpontjába, amikor Sigray Antal hat leszármazottja bejelentette: visszakérik a szerintük őket illető hagyatékot. A keszthelyi Balatoni Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Szépművészeti Múzeum önként visszaszolgáltatta a raktáraikban lévő 130 műtárgyat. A Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum azonban úgy határozott: semmit nem adnak ki a náluk lévő összesen 250 műtárgyból addig, amíg jogerős bírósági ítélet nem kötelezi őket erre.

Emiatt az örökösök - elsőként csak egy-egy műtárgyért - próbapereket indítottak. Az Iparművészeti Múzeum ellen - egy angol karosszék kiadásáért - indított pert első fokon megnyerték, de jogerős ítélet eddig nem született. A Nemzeti Múzeum ellen jogerősen nyertek: végrehajtó ment az intézménybe az Ocskay Johannát ábrázoló festményért 2007 végén. A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum az idén lett pervesztes: arra kötelezték, hogy április 23-ig adja át a Párisz ítélete című alkotást.

Mivel az intézmény nem adta ki a szobrot, a gróf leszármazottai csütörtök délelőttre Keszthelyre in-vitálták a sajtót, hogy kamerák kereszttüzében vegyék magukhoz az alkotást. De a szoborfoglalás elmaradt. Czoma László, a kastélymúzeum igazgatója becsomagoltatta a szobrot, és a határidő utolsó napján, Budapesten átadatta azt az örökösök jogi képviselőjének.

- A próbaperek eddigi eredményei alapján egyértelmű, hogy visszajárna a családnak a hagyaték minden műtárgya, hiszen azok ugyanolyan jogi megítélés alá esnek, mint a már megkapott Ocskay Johannát ábrázoló festmény, vagy a Párisz ítélete - mondta Patay Géza, az örökösök jogi képviselője, s hozzátette: - Abszurd volna, ha ezek után is minden egyes műtárgyért külön-külön kellene pereskednünk. Jó lenne, ha az érintett múzeumok is belátnák ezt, ám úgy tűnik, ebben hiába bízunk. A Nemzeti Múzeum többszöri felszólításunkra sem adta ki az ott őrzött festményeket, újabb pert kellett indítanunk.

De korántsem biztos, hogy az ügy rendeződött. Czoma László ugyanis érdeklődésünkre elmondta: nem kizárt, hogy egy újabb Sigray-örökösre bukkantak. A rendelkezésükre álló adatok szerint az Amerikai Egyesült Államokban élő Bessenyey Ferenc Sigray Antal nevelt fia, aki egyenes ági leszármazottnak tekinthető. Hozzátette: ha sikerül minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a férfi valóban örökös, fordulat állhat be az ügyben. Czoma László szerint ugyanis Bessenyey Ferenc előzetes megkeresésükre azt közölte: nem tart igényt a hagyatékra, a műtárgyakat a múzeumoknak adományozná.

Minderre Patay Géza úgy reagált: az örökösök személyét már tisztázták a bíróságok.

 

Schell József a szoborral
Schell József a szoborral
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.