Senki nem csinált Bartókból lábtörlőt

Egy Kékszakállú herceg vára-előadás plakátját akarja letiltatni a magyar kultúrát bemutató brüsszeli szőnyegről Bartók Béla örököse azzal, hogy "Bartókból ne csináljunk lábtörlő".

Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse 24 órát adott a Hungarofestnek, hogy a magyar soros EU-elnökség kapcsán a brüsszeli Justus Lipsius házba készített padlógrafikáról tüntesse el azt a korabeli plakátot, amely „Bartók Béla: Kékszakállú herceg vára” című darabjáról készült. Állítása szerint határozott tiltása ellenére szerepel ennek a plakátnak a képe a kultúrtörténeti szőnyegen - közölte a rendezvényt szervező Hungarofest.

Ezzel ellentétben az igazság az, hogy megkeresésünkre Vásárhelyi Gábor a Cantata Profana kotta reprodukcióját tiltotta le a kultúrtörténeti szőnyegről, ennek a kérésnek a Hungarofest eleget tett. Viszont a társaság és Pápai Lívia, textilművész szerint is a magyar kultúrtörténet főbb csomópontjait ábrázoló grandiózus alkotáson mindenképpen helye van Bartók Béla örökségének, ezért egy 1918-ban készült operaházi hirdetés plakátját fotóztuk le az Országos Széchényi Könyvtár engedélyével - teszik hozzá.

A korabeli szabványplakát nem Bartók Béla által készített mű – ezért a jelenleg hatályos magyar jogszabályok alapján – Vásárhelyi urat, mint Bartók Béla magyarországi örökösét szerzői jogi védelem sem illetheti meg a kérdéses plakát kapcsán - szögezi le a Hungarofest közleménye.

A kultúrtörténeti szőnyeg létrejöttét páratlan összefogás jellemezte, hiszen több múzeum, intézmény és alapítvány segített, hogy a szőnyegre megálmodott képekről nagyfelbontású felvételek készülhessenek. Segítséget nyújtott a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Széchenyi Könyvtár, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának Vasarely Múzeuma, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a Liszt Ferenc Emlékmúzeum.

A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi,
A kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi,

Pápai Lívia és a Hungarofest is értetlenül áll az előtt, hogy a magyar és európai kultúrtörténet bemutatása ilyen reakciót vált ki Bartók örököséből, miközben a padlógrafika egy olyan képkollázs, amely modern eszközökkel a mai ember számára is befogadhatóvá teszi a magyar kultúrtörténetet.

Vásárhelyi Gábornak köszönjük a véleményét és egyben állunk az esetleges jogi lépések elé, továbbá felhívjuk szíves figyelmét, hogy levelét tévesen Kálomista Gábornak címezte, holott a társaság ügyvezető igazgatóját Kálomista Imrének hívják - írja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.