Senki semmit nem mondhat

Szombaton a Huppa.hu nevű honlapon jelent meg a Red Bull Hungary Kft. által szervezett március 15-i Erkel színházi Pilvaker-rendezvényre felkért tizenegy slamelőadó közös közleménye.

Ebben bejelentik, hogy abban állapodtak meg a szervezőkkel: mégsem vesznek részt az eseményen, mert nem engedélyezték nekik az „aktuálpolitikai” megszólalásokat (amit ők egyébként nem aktuálpolitikainak, hanem közéletinek tartanak).

A Huppa.hu-nak a közleményt kommentáló cikkében az áll, hogy az eseményt közvetítő közmédiának volt kifogása az esetleges aktuálpolitikai tartalmak ellen.

A Red Bull válaszközleményt adott ki, amelyben bejelentette, hogy a politikát független piaci vállalkozásként ők tartották kerülendőnek. A cég az MTVA-ra annyiban utal, hogy megemlíti, azzal egy „politikamentes színházi előadás közvetítéséről” egyeztek meg.

Az MTVA szóvivője, Lencsó Rita, amikor megkérdeztük, ki igényelte, hogy a politikamentességet külön belefoglalják a közvetítésről szóló megállapodásba, a Red Bullhoz irányított bennünket, mivel az MTVA-nak, mint mondta, nincs köze az ügyhöz, az ő feladatuk csak „a jelek átvétele”, tartalmi elvárásaik nem voltak a műsorral kapcsolatban. A Red Bull már a 2012.március 15-i eseményen is arra kérte a fellépőket, hogy kerüljék a politikai véleménynyilvánítást szövegeikben, noha ez a műfaj saját elvárásaival ellentétes, mivel a slam természete szerint politikus és szabadszájú.

Ahogy a slammerek közleménye is utal rá, mindez a 15-i ünnep hagyományával sem harmonizál, végtére is a sajtó és a vélemény szabadságát is ünnepeljük a forradalomra emlékezve. A Red Bull illetékese, amikor kerestük, azt kérte, ne készítsünk hangfelvételt a beszélgetésről, és csak utána tájékoztatott arról, hogy nem kívánnak semmit hozzáfűzni közleményükhöz.

Az érintett slammerek maguk is úgy döntöttek, hogy csak egységes álláspontjukat tükröző nyilatkozatok útján kívánják informálni a közvéleményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.