Sena füstös dalai az A38-on

Füstös, soulos, blues-os hangulat - ez várható az A38-on október 31-én este. Ahogy első, nyolc éve megjelent, First One című lemeze premierjét, úgy a másodikét is a Dunán tartja Sena Dagadu. Igaz, ezúttal egyelőre még a "konkrét" lemez nélkül. A gyönyörű énekesnőt ezen az estén zenekara, az Irie Maffia zenészei kísérik.

A ghánai apa és magyar anya gyermekeként született Senát azok is ismerhetik, akik nincsenek otthon az könnyűzenei életben: a W.H. zenekar tagjaként ugyanis több helyszínen is előadták már Shakespeare szonettjeit, a Márkos Albert, G. Szabó Hunor, Gryllus Samu és persze Sena alkotta együttes kifejezetten e versek előadására jött létre. Megjelent egy nagyszerű lemez is az anyagból, amelyet több budapesti helyszín mellett például a gyulai Shakespeare Fesztiválon is eljátszottak.

Sena
Sena

MC Sena egyébként nemcsak különleges hangjával, de (többnyire angol nyelvű) szövegeivel is meghatározó szerepet tölt be zenekara, az Irie Maffia hangzásában. A budapesti underground hívei a szép emlékű Kultiplexben találkozhattak vele először, a szokásos Gimmeshot-estéken talán egyedüli nőként szállt be a fiúk freestyle rappárbajába. Debütáló-lemeze, a 2003-ban, húszéves korában megjelent First One a magyar hiphop rendkívül fontos darabja. A hazai rap legjobb producerei jegyezték az alapokat, és számos kiemelkedő MC is szövegelt a korongon, összesen több mint húsz ember munkáját dicséri a szólólemez. Ezt Sena Dagadu sosem felejti el hangsúlyozni, ha a kezdetekről kérdezik.

Az elmúlt nyolc évben főleg különböző zenekarokban lépett fel, és művészkollégái, például  a Realistic Crew, Cadik, Barabás Lőrinc, Zságer Balázs, a Gelka vagy éppen DJ Vadim lemezein vendégszerepelt. Mindeközben nem különösebben érdekelte, hogy legyen egy album, amin az ő neve díszeleg a fő helyen. Azért 2008-ban megkezdte második szólólemezének munkálatait a Dizko Stu néven is ismert basszista-producerrel, vagyis Sabák Péterrel, és a szintén irie maffiás Élő Mártonnal, akivel a „civil” életben egyébként egy párt alkotnak. 2011 óta egy francia produceri csapat is besegít neki, így ez a lemez már a nemzetközi piacra készül.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Hogy pontosan mikorra várható a lemez, egyelőre még nem tudni, úgyhogy a 31-i, este nyolckor kezdődő koncerten való megjelenés erősen ajánlott mindenki számára, akit érdekelnek Sena, magyar nevén Dagadu veronika füstös, energikus és tiszta dalai. Az anyag mindenesetre összeállt már. Részletek itt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.