Se sorban állás, se kölcsönzés nem lesz többé az Uffiziben

Fel akarja számolni a képtárba való bejutáshoz most szükséges többórás sorban állást – többek között ez szerepel Eike Schmidt, a firenzei Uffizi-képtár augusztusban kinevezett igazgatója terveiben az olasz sajtónak adott interjúk szerint.

A leglátogatottabb és legismertebb olasz képtár első külföldi igazgatója kinevezése után mintegy két hónappal nyilatkozott arról, miként képzeli el az Uffizi jövőjét.

Mindenekelőtt véget akar vetni a képtár bejárata előtt állandóan kígyózó, többórás sorban állásnak. „Minden múzeumnál sorban kell állni, a párizsi Louvre-nál is, de az Uffizibe való bejutáshoz túl sokat kell várni. Mire a látogató bejut, teljesen elfárad, és még többórás múzeumjárás vár rá” – mondta Eike Schmidt. Elképzelése szerint jobb szervezéssel, logisztikával és a modern technológia segítségével fel lehet gyorsítani az Uffizibe való bejutást. A képtárnak tavaly 1,9 millió látogatója volt.

Tervei között szerepel az Uffizit a Pitti-palotával összekötő, jelenleg csak előjegyzéssel látogatható Vasari-folyosó állandó nyitva tartása.

Hangsúlyozta, hogy az Uffizi-képtárnak az utóbbi években megkezdett bővítését „folytatjuk és minél előbb be is fejezzük". Vezetése alatt nem adják bérbe az Uffizi-képtár termeit különböző kulturális és társadalmi események megrendezésére.

Véget kíván vetni a képtárban őrzött remekművek nemzetközi kölcsönzésének is. „A hatvanas években a Vatikáni Múzeumból New Yorkba szállították Michelangelo Pieta-szoborcsoportját. Ma már ennek nincsen értelme: kiváló és az eredetivel egyező digitális példányok készíthetők az alkotásokról.”

A 47 éves német művészettörténész az Uffizi-képtárt 2006 óta vezető Antonio Natalit váltotta le. Schmidt 2001–2006 között a washingtoni National Gallery of Artnál dolgozott, 2006–2008 között a Los Angeles-i Paul Getty Museumban, 2008–2009 között a londoni Sotheby's aukciósháznál. Az Uffizi-képtár igazgatójaként felelős a város minden állami kézben levő múzeumáért.

A következő nagyszabású kiállítás Firenzében november 17-én nyílik a Pitti-palotában a toszkán városnak ajándékozott királyi gyűjteményekből.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.