Salsa-utcabál Budán

A latin zene Budapesten is jól ismert kiválóságai játszanak talp alá valót augusztus 3-án este a budai Allee bevásárló központ melletti sétányon (Kőrösy József utca).

A latin zene Budapesten is jól ismert kiválóságai játszanak talp alá valót augusztus 3-án este a budai Allee bevásárló központ melletti sétányon (Kőrösy József utca). Az utóbbi években nálunk is kedveltté vált salsa mellett szinte valamennyi kubai és latin-amerikai táncritmust felölel a Habana Son Club repertoárja. A kubai sztármuzsikusokból álló formáció játszik sont, bolerót, csacsacsát, de nem idegen számára a swing, sőt, a hagyományos jazz sem. Azért is van így, mert már rég nem csak a karibi térség zenei ízlésvilága hat rájuk, a világ minden tá-ján, igen sokszor Európában is szerepelnek.

Az ezredforduló után a magyar fővárosban és Debrecenben többször föllépett az együttes, talán a legemlékezetesebb előadásuk 2004-ben volt, amikor a Buena Vista Social Club legen-dás zongoristája, Ruben Gonzales emlékére muzsikáltak. (A Habana Son Club két tagja Gonzales tanítványa volt.) A hat, olykor héttagú zenekar és vokál tagjai korábban olyan jó hírű kubai együttesekben „nevelkedtek", mint például a Rumba Habana, a Sierra Maestra vagy az Oechestra Reve.

Magyarországon a World Music Festival-sorozatot szervező Mandel Róbert „fedezte föl" a Habana Sont, amely a szomszédos Ausztriában már szinte hazai együttesnek számít. Mostani föllépésük rendhagyó, és elképzelhető, hogy hagyományteremtő is lesz. Korábbi játszóhelyük, a Budai Parkszínpad ugyanis bezárt, amit a nyári szabadtéri muzsika kedvelői igen fájlalnak. Nem lévén jobb lehetőség Újbudán, az Allee mellett kiala-kított tágas és szép sétálóutcára esett a választás. Itt viszont akár hallgatjuk, akár táncoljuk majd a fergeteges salsát és a többit, nem kell belépődíjat fizetni. (V. Gy.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.