Saját profi kórust akar a PFZ

Kórust alapítanak a Pannon Filharmonikusok (PFZ). A pécsi szimfonikus zenekar eddig úgy adott elő kórust is igénylő műveket, hogy vendégegyüttest hívott, és alig pár napos közös próba után kellett a közönség elé lépni.

Ha feláll a PFZ kórusa, akkor bemutató előtt 2-3 hétig együtt próbálhatnak a zenészek és az énekesek, s ez kiérleltebb produkciót eredményez. A PFZ Fesztiválkórus nevet felvevő – eleinte 32, később 48 tagú – kar csakis barokk és bécsi klasszikus szerzők műveit tanulja be.

Jelenleg a hat, vidéki, hivatásos szimfonikus zenekar egyikének sincs saját kórusa, így a pécsiek új fejezetet nyitnak. Az ebbéli ambíciókban szerepe van annak, hogy Pécsett fél tucat nemzetközi hírű énekkar működik, s ennek köszönhető, hogy a város 1988-ban és idén házigazdája volt a világ egyik legjelentősebb kórusfesztiváljának, az Európa Cantatnak.

A PFZ Fesztiválkórus tagjai nem lesznek a zenekar főállású énekesei, ahhoz évi 200 millió forinttal kellene növelni a filharmonikusok 700 milliós költségvetését, s erre ma még nincs esély. A próbákért és a fellépésekért azonban a Fesztiválkórus énekesei tiszteletdíjat kapnak, ami évente 8 millióval terheli meg a PFZ büdzséjét. A hosszú távú cél mindenképp az, hogy később a kórus is professzionális legyen – mondta a PFZ igazgatója, Horváth Zsolt.

A kórusba a felvételik a hónap végén kezdődnek el. A PFZ – várhatóan – „kimazsolázza” majd a pécsi énekkarokat, hogy ez okoz-e némi feszültséget a város zenei életében, az utóbb derül ki. Az új kórus december 16-án mutatkozik be a kontinens egyik legjobb akusztikájú hangversenytermében, a pécsi Kodály Központban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.