Magyar tervező munkájáért őrülnek meg Harry Potter rajongói

Nagy Kincső tervezőgrafikus diplomamunkájaként a Harry Potter-könyveket tervezte újra: a hétkötetes sorozat sötétben világító, fluoreszkáló borítót kapott, az első részhez pedig stenciles könyvillusztrációk is készültek. Az egy internetes oldalra feltett kész műre két hete figyelt fel a világ: több külföldi lap is áradozik munkájáról, és lelkes leveleket kap Bolíviától Mexikóig.

– Miért épp a Harry Potter?

– Bár rajongónak nem mondanám magam, szeretem a sorozatot. Az egyetemen egyébként gyakran érezzük úgy, mintha mi is Roxfortban lennénk: nagyon összetartó a csapatunk, a tanszéknek pedig saját épülete van a Faipari Egyetemen belül, az a mi kis kastélyunk.

A berlini graffi  tik ihlette Harry Potter-kötetek csak négyes osztályzatot, de világhírt értek
A berlini graffitik ihlette Harry Potter-kötetek csak négyes osztályzatot, de világhírt értek

– Hogyan készültek a művek?

– Januárban egy berlini tanulmányi kiránduláson jártam Kreuzbergben. A városrész tele van graffitivel, ami lenyűgözött, el is határoztam, hogy valami hasonlót csinálok a diplomamunkához. Sokszor éjszakákon át dolgoztunk, a tanáraimmal este beültünk valahova, és hajnalig ment a munka, emellett a csoporttársaim is rengeteget segítettek. Négy hónap alatt nyerték el végleges formájukat a borítók.

– Gondolom, ötöst kapott rá.

– Vicces, mert nem. Bár a védésem tényleg ötösre sikerült, a végső, összesített jegyem négyes lett. De egy percig sem bánom, hiszen azóta is szinte mindenkitől csakis pozitív visszajelzést kapok.

– Utólag változtatna rajta, vagy teljesen elégedett vele?

– Persze hogy változtatnék! Szerencsére csak apró dolgokat, mert a könyvek 99 százalékával abszolút meg vagyok elégedve. A maradék egy százalékban pedig csupán három illusztráció van, ami azt hiszem, elég jó arány.

Nagy Kincső most J. K. Rowlinggal keresi a kapcsolatot
Nagy Kincső most J. K. Rowlinggal keresi a kapcsolatot

– Imádja a világ az újratervezett Harry Potter-borítókat, a brit Telegraphnak is nyilatkozott már, emellett többek között az óriási olvasottságú Reddit és az Elite Daily is cikkezett róla, jó néhány magyar lapban is megjelent. Hogyan fogadta mindezt?

– Hihetetlen ez az egész, tényleg nehéz felfogni. Emlékszem, amikor kaptam a telefonokat, hogy itt jelent meg, ott jelent meg, és sikítottam, mert egyáltalán nem gondoltam volna, hogy ez történik majd. Az utóbbi két hétben – már amikor magamhoz térek – angolul fogalmazom a leveleket, de így is annyi üzenetet kapok, hogy sajnos képtelenség mindenkinek válaszolni. Most a szerzőt, J. K. Rowlingot próbálom elérni, hátha kiadják. Nem egyszerű közel kerülni hozzá, de mindent megpróbálok. Vesztenivalóm úgy sincs, nem igaz?

Névjegy

NAGY KINCSŐ 26 éves, a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézet tervezőgrafika szakának elvégzése után most az egyetem mesterképzésén vesz részt. Rajong a könyvekért, a Harry Potter-sorozat újratervezése előtt többek között készített már illusztrációt kedvencéhez, Bulgakov A Mester és Margarita című alkotásához is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.