Rovásírásos tiltakozó graffiti Rozália szűz falán

Felizzottak a szenvedélyek Komárom szlovákiai részén, ahol ismeretlenek rovásírással egy falfirkát festékszóróztak egy frissen felújított templom kerítésére. A tiltakozó akció végrehajtói a templom falának korábbi magyar feliratát követelik vissza.

Alig száradt meg a festék az észak-komáromi Rozália-templom nemrég felújított kőkerítésén, ismeretlen elkövetők festékszóróval rovásírással a „Vissza a magyar feliratot!" szöveget vitték fel a falra - adta hírül a kemma.hu.

A magyar határhoz közeli felvidéki templom felújítását egy éve kezdte meg egy újgyallai (dulovcei) szlovák vállalkozó. A felújítási munkálatokkal kapcsolatos előzetes egyeztetéseket alapján a műemlékvédelmi hatóság az eredeti állapot visszaállítását tűzte ki célul.

A restaurálás során azonban a templom faláról eltűnt a magyar nyelvű körfelirat, a "SZENT SZENT SZENT A SEREGEK URA ISTENE" mondat. A hivatalos indoklás szerint a felújításkor azért tüntették el a szöveget, mert az a templom felszentelésekor még nem volt a falon, csak később, az 1940-es években került oda- írja a portál.

A magyar nyelvű felirat visszaállítása érdekében helyi politikai és civil szervezetek tiltakozásukat fejezték ki, ám az újgyallai vállalkozó nem érti a felháborodásukat.

– Akkor hol voltak ezek az emberek, amikor omladozott a fal? Most miért nem értékelik azt, hogy van egy felújított templomunk, ahol közösségek kovácsolódhatnak össze Isten által? Arról miért nem beszélnek, hogy egy magyar és egy latin nyelvű emléktáblát szabadítottunk ki a festékrétegek alól, amelyket a szocializmus évtizedeiben lemázoltak? - idézi a kemma.hu a vállalkozót.

A civilek nevében Knirs Imre, az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás ügyvivője azt nyilatkozta: kompromisszumos megoldást kell találni.

– Mi kikértük egy független restaurátor szakember véleményét is, aki azt mondta, nem látna kivetnivalót abban, hogy az eredeti felirat az egyelőre még fehér kupolarészre kerüljön, magyarán nem az eredeti helyére. Most folyik az egyeztetés a beruházóval és a műemlékvédelmi hatósággal, ez talán járható út, s ez ellen kifogást eddig senki nem emelt. Mi már azzal elégedettek lennénk, ha nem maradna magyar felirat nélkül a templom – zárja cikkét a kemma.hu

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.