Rosszul emlékező emlékoszlopot avatott az államtitkár

Egy idén márciusi kormánydöntés értelmében az Eötvös Collegium történelmi emlékhellyé vált. Ma 10 órától zajlott le a Collegium Ménesi úti épületénél az emlékhely felavatása. Csak az alapító személyét nem sikerült eltalálni.

Az avatáson beszédet mondott mások mellett Palkovics László felsőoktatási államtitkár, a tavaly, a honlapjuk szerint a „nemzeti emlékezet intézményes keretek közötti ápolása” céljából létrejött Nemzeti Örökség Intézet elnöke, továbbá Hoffmann Tamás, az érintett kerület, Újbuda polgármestere és a Veritas Intézet vezetője, Szakály Sándor is az Eötvös Collegium Baráti Kör képviseletében.

Szakály egyébként a Nemzeti Örökség Intézethez (NÖRI) is kötődik, mivel ez a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak biztosít egyfajta intézményes hátteret: a Bizottságnak pedig Szakály tagja, mentora, Boross Péter egykori miniszterelnök pedig az elnöke.  

Az Eötvös Józsefről, Magyarország első felelős kormánya (majd a kiegyezés után hivatalba lépő Andrássy-kormány) vallás- és közoktatásügyi miniszteréről elnevezett, kiváló középiskolai tanárok képzésének céljával létrejövő, jelenleg az ELTE szakkollégiumaként működő Collegium „ötletgazdája” a névadó fia (egyúttal az ELTE névadója), Eötvös Loránd fizikus volt, aki vallás és közoktatásügyi miniszterként is apja örökébe lépett. Igaz, mindössze 7 hónapra, 1894 júniusától a következő év januárjának közepéig. Kezdeményezte egy internátus felállítását középiskolai tanárjelöltek részére a párizsi Ecole Normale Superieure mintájára, de tervét nem volt ideje megvalósítani. Így végül az intézmény megalapítása utódára, Wlassics Gyulára maradt, aki Eötvöst vezetőnek, „curator”-nak kérte fel.

Az esemény hivatalos meghívóján azonban az áll, hogy „az intézményt… Eötvös Loránd fizikus, rektor és miniszter alapította 1895-ben”, ami nem pontos, és ugyanezt a pontatlanságot ismétli meg a felavatandó oszlop is. Viszont az avatással egybekötött könyvbemutató során méltatott, a Collegium történetét elbeszélő munka 44. oldalán elolvasható a helyes, a meghívó és az oszlop állítását részben kiigazító verzió is, azzal is lesz tehát mód megismerkedni, hála a „nemzeti emlékezet intézményes keretek közötti” ápolásának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.