Romaközpont: megvan a verdikt

Határozatot hozott a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ január 1-jével történő létrehozásáról. A VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt, a hajdani dekoratőriskola többemeletes épületében lesz az intézmény.

A kormány és a főváros április elején jelentette be, hogy a VIII. kerületben, a Szentkirályi utca 7. szám alatt, a hajdani dekoratőriskola többemeletes épületében hozzák létre a romaközpontot. Az intézmény a tervek szerint a jövő év január elsején nyitotta volna meg a kapuit, de az elmúlt hónapokban több roma szervezet is tiltakozott az új központ létrehozása ellen, azt hangoztatva, hogy az épület alkalmatlan a feladat ellátására, és helyette országos romaközpontot szeretnének.

A Fővárosi Közgyűlés az intézményalapításról szóló döntését korábban elnapolta, de csütörtökön úgy határozott, hogy létrejöhet a romaközpont, amely két fővárosi intézményt, a Napházat és a Cigány Házat is befogadja.
A Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) kedden tüntetést tartott és petíciót juttatott el a főpolgármesternek, azt követelték, hogy a Fővárosi Közgyűlés döntsön a kisebbségi jogok érvényesülése érdekében az intézményalapításról.
Makai István, az FCÖ elnöke a csütörtöki döntést követően az MTI-nek azt mondta: a Fővárosi Közgyűlés 35 igen szavazattal döntött az intézményalapításról, ugyanis a Fidesz képviselői nem nyomtak gombot a voksoláskor.

A Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központot január elsejével hozza létre a Fővárosi Önkormányzat, a befogadásra váró két intézmény átadás-átvételének december 31-ig meg kell történnie.

Makai István hozzátette: a közbeszerzési pályázat kiírása után megkezdődhet a volt dekoratőriskola felújítása, januárban kiírhatják az intézmény igazgatói pályázatát, és tavasszal, de a legkésőbb nyár elején már az első programot is megtarthatják, fogadhatják a látogatókat.

A 2400 négyzetméteres épület felújításához és funkció szerinti kialakításához a magyar állam 900 millió forinttal járul hozzá, az intézmény zökkenőmentes működése érdekében pedig a Miniszterelnöki Hivatal és az oktatási minisztérium közszolgálati szerződés keretében "indulásként" évente 100-100 millió forint értékű szolgáltatást vásárol a kulturális központtól - emlékeztetett a roma politikus.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.