Roma kultúrcentrum nyílt a Belvárosban

Civil szervezetek és roma művészek összefogásával egyHáz néven roma kulturális centrum alakult Budapesten, az V. kerület Szent István tér 3. alatt.

Balázs András, az alkotóközösség menedzsere elmondta az MTI-nek, hogy Kőszegi Edit, a KuglerArt Szalon Galéria és Varga Erika, a Romani Design vezetője hozta létre a roma kulturális központot a belvárosban, hogy lehetőséget teremtsen a roma alkotóközösségek bemutatkozására.

A galéria és a roma formatervező műhely is a ház második emeletén van, de mivel csatlakozott a közösséghez a 3. emeleten dolgozó Bogdán János Amigó roma festőművész, így már "másfél emeleten" működnek – jegyezte meg a menedzser.

A KuglerArt Szalon Galéria egy 180 négyzetméteres lakásban állítja ki a roma kortárs festők, köztük Balázs János, Bogdán János és Szentandrási István festményeit. A Roma Design szalonját és varrodáját is megnyitják az érdeklődők előtt.

Csatlakozott a centrumhoz Ritók Nóra pedagógus és több tanítványa az Igazgyöngy tanodából, a szendrőládi romamúzeum, az Uzso Pani és vezetője, Káló Károly, a Kincses sziget tanoda, Vészi János, a Fórum Film Alapítvány vezetője, aki 20 éve készít roma tárgyú dokumentumfilmeket, eddig legalább 400 filmet forgatott e tárgyban.

Ugyancsak a központ tagja lett Rézműves Szilvia, a Romani Platni étterem vezetője és a perkupai kovácsműhely, amelyet az Autonómia Alapítvány támogat. A műhelyben megmunkált fém és fa tárgyakat is kiállítják megvételre. Lakatos Erika fotográfus is csatlakozott a roma kulturális centrumhoz, és kiállításon lehet látni az ő fotóit is.

Balázs András a terveket sorolva hozzátette, hogy a tanodák gyermekeinek alkotásait is tárlaton lehet majd megnézni, és meg is lehet vásárolni az egyHázban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.