Roma eklektik a Merlinben

Február 13-án visszalopózik a nyár a téli szürkeségbe. Vérpezsdítő balkán dallamok, és hajnalig tartó vigadalom csempészi vissza a hőn áhított napfényt életünkbe a Merlinben. Csevapcsicsa, tánckavalkád, mintha csak egy fülledt nyáresti balkán lagziban lennénk.

Így február közepén, a mínusz fokok közepette, térdig hóban gázolva, az ember pár percnyi napsütésnek is nagyon tud örülni, hisz ilyenkor értékeljük igazán a napfény kellemes cirógatását, mely a szürkeséget megtörve mosolyt csal az arcunkra és felmelegít kicsit. A hétvégén kiváló alkalom nyílik arra, hogy leküzdve a szokásos téli punnyadtságot, kimozduljunk, és ha csak pár óra erejéig is (míg a Merlin Színház be nem zár, s újra ki kell merészkedjünk a hidegre) úgy érezzük magunkat, mintha egy fülledt nyári estén valamilyen extrém lagziban volnánk, hála a Szerbia legőrültebb zenekaraként emlegetett Kal muzsikájának.

A Kal nem egy tipikus roma együttes, habár mélyen tisztelik hagyományaikat, igyekezvén eltávolodni a roma zenével kapcsolatos kliséktől, ők az ekletika hívei, a balkán tüzes ritmusait ügyesen kombinálják a swinggel, a tangóval, a hip-hop elemeivel, és elektronikus ritmusokkal. Muzsikájuk minden ízében pozitív, a leglehangoltabb embert is megmosolyogtatja, táncra készteti, őket hallgatva minden gondunk tovaszáll, csak a nevetés, és a vérpezsdítő ritmusok maradnak.

2006-ban figyelt fel rájuk a nagyvilág, és még az évben első helyen szerepeltek a World Music Charts Europe listáján, majd az összesített listán a harmadik helyet is bezsebelték.
Ez elég nagy dolog, tekintettel arra, hogy a zenei ranglista megalapítása óta ők az első olyan roma banda, amely képes volt az élre törni, korábban egyetlen hasonló zenét játszó balkáni együttes sem lépte át az ötödik hely küszöbét.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Nem először játszanak Magyarországon, a zenekar frontembere, Dusan Ristic évekig élt itt, sőt, volt egy szintén Kal nevezetű együttese is hazánkban, de persze ez a Kal már korántsem azonos a 2000-es évek eleji Kallal. A mostani formációval többször is felléptek már a Szigeten, 2007-ben pedig az A38-on csaptak óriási bulit, szombatra pedig állítólag, a magyar kötődésekre való tekintettel külön műsorral készülnek.

A koncert után nem érdemes egyből hazafelé venni az irányt, DJ Macsity veszi majd át az irányítást, és igazi balkáni mulatósra számíthatunk hajnalig.

A gasztrosarokban az est folyamán csevapcsicsát és friss húsos és túrós bureket kóstolhatunk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.