Roma koldusokból lett kiállítási tárgy

Egy malmői múzeum meglepő kiállítással élesztette fel a bevándorlási vitát Svédországban. Brett Bailey provokatív installációja a városban koldulókra és a szegénységre próbálja meg felhívni a figyelmet – két hús-vér roma koldussal.

A dél-afrikai művész, Brett Bailey alaposan felkavarta a bevándorlásról szóló vitát Svédországban, ugyanis a Malmö Konsthallban megtekinthető kiállításának egyik termében elég meglepő installációt valósított meg. A szóban forgó terem két sarkában ugyanis két roma koldus üldögél csendben, míg a falon a szegénységről, szociális problémákról szóló újságcikkek olvashatóak – írja a francia Libération.

A beszámolók szerint csak nagyon kevesen maradnak a teremben pár másodpercnél hosszabb ideig. A múzeum látogatóit érezhetően kínos helyzetbe hozza a váratlan találkozás.

Anders Carlsson, a múzeum művészeti igazgatója szerint a cél egyértelműen az volt, hogy az embereket szembesítsék ezzel a kézzelfogható problémával. A koldulás legális Svédországban, a jelenlegi adatok szerint százötven roma kéreget Malmö utcáin, a bevándorlók száma pedig évről évre nő, így nem meglepő, hogy az egyik svéd párt (SD) bevándorlásellenes politikát folytat – magyarázta a kiállítás aktualitását Carlsson. (hvg.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.