Rokon lelkek históriája

Ordító közhely, de nem árt újra és újra leírni: a XX. század történelmét képtelenség megérteni Németország históriája nélkül. Akkor is jelentékenyen befolyásolta Magyarország sorsát, amikor szorosan összefonódott vele (a második világháború végéig), és akkor is, amikor félig-meddig eltávolodott tőle. És akkor a kulturális kapcsolatokról, sokfelé ágazó szellemi kötődésekről még egy szót sem szóltunk. Kis túlzással, de ami a románoknak Párizs, az a magyaroknak Berlin volt, és nem csak a harmincas években: iránytű, mérce, második otthon.

Ormos Mária áttekintése – „az egységtől az egységig” épp 120 évet foglalva össze, 1870-től 1990-ig – attól válik különösen izgalmassá, hogy a gazdasági és történelmi fordulópontok mellé beemeli a tudományos és kulturális élet meghatározó eseményeit, mint ahogy megtaláljuk a német sport kiemelkedő teljesítményeit is Riefenstahl olimpia filmjétől Boris Beckerig. És azt is, hogy ezek, az első pillantásra eltérő területek miként befolyásolták egymást. (A könyvhöz remek kiegészítő olvasmányt nyújt Günter Grass Az én évszázadom című könyve, amely a száz évet száz pillanatfelvétellel egészíti ki.)
S bár nem a beavatás céljával íródott, és nem is szigorú tudományos munkaként szolgál (az olvasást sem a terjedelem miatt sokszor túlságosan is besűrűsödő nyelv, sem a lábjegyzetek nem nehezítik), mégis kiváló támpontot nyújt azoknak, akik egyszerre szeretnék „dióhéjban”, mégis átfogó módon látni ezt az időszakot.
Most már világosan látszik: a Rubicon-könyvek sorozata amolyan műfajteremtő céllal vágott neki a talán legizgalmasabb század több szempontból is megközelített feltárásának. Még pontosabban: a XXI. század új befogadói szempontjaihoz és elvárásaihoz igazította a múlt század eseményeit. Akárcsak Romsics Ignác Magyarország hasonló időszakát áttekintő munkája, ez is bő képanyaggal (a legegyszerűbb, egész oldalt lefedő portrékon át a drámai erejű sajtófotókig), keretesként is funkcionáló széljegyzetekkel egészíti ki a szöveget, amelyek egy-egy kulcseseményt tesznek világosabbá vagy egy-egy meghatározó személyiség életrajzát közlik, és számos táblázattal, térképpel segítik a böngészést. A kötet, amely átmenet az album és a tankönyv között, láthatóan épp azt a számítógépen felnőtt generációt célozza meg, amelynek a figyelme egyszerre több „ablakra” koncentrál, akiknek fontos a rövid és hosszú szövegek szimultán jelenléte, és arra is fokozott igénye van, hogy a „történet” akár a képek puszta átpörgetésével is kirajzolódjon.
A kötet végére pedig beteljesedik Ormosnak a bevezetőben fölvázolt jóslata: nem csupán közelebb kerül hozzánk a német történelem, de az elszakíthatatlan szálak miatt – háborús szövetségek, gazdasági és kulturális kapcsok, a német újraegyesítés – már-már rokonként tekintünk rá. Olyan sorsra, amelybe kitörölhetetlenül beleírták a miénket is.

 

Ormos Mária: Németország története a 20.században
Ormos Mária: Németország története a 20.században
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.