Rohamosztagosok a Ferencvárosban

Békében megférnek majd egymás mellett a birodalmi rohamosztagosok, a Jedi lovagok és a Csillagkapu Parancsnokság katonái a hétvégén megrendezésre kerülő HungaroConon, a sci-fi rajongók rendes éves találkozóján. ma a Ferencvárosi Művelődési Központban. Előadásokkal, játékokkal, jelmezesekkel várják a látogatókat a szervezők, a magyar sci-fi alkotók és a hazai sci-fi klubok.

A Csillagok Háborúja „gonosz" szereplőinek beöltözött 501-es Légió tagjai jótékonysági akciót indítanak: a Blast-A-Trooper című játékban azok, akik adakoznak a Déméter Alapítvány számára, büntetlenül lelőhetnek egy rohamosztagost. A befolyó adományokból a csontvelő transzplantáción átesett gyermekek rehabilitációját segítik elő.

A HungaroCon előadásaiból megtudhatjuk, hogy miképp változtak az első Superman óta a szuperhősökről készült filmek, a filmstúdiók milyen gagyi ajándéktárgyakból szednek össze több millió dolláros nyereséget, vagy épp hogyan tűnhettek fel a filmvásznon a dinoszauruszok a számítógépes trükktechnika kora előtt. Az esemény sztárfellépője, Puzsér Róbert viszont arról beszél, hogy a hollywoodi filmeknek leáldozott, és inkább a Trónok harca-jellegű tévésorozatoké a jövő.

A sci-fi leendő íróit workshopokkal várja a HungaroCon: Szélesi Sándor, akik 2007-ben Európa legjobb sci-fi írójának választottak bevezeti az érdeklődőket a hiteles karakterek megteremtésének rejtelmeibe; egy másik előadásból pedig megtudhatjuk, hogyan kell igazán élő sci-fi világot alkotni. Az érdeklődők aztán egy verseny keretében helyben találhatják ki a következő népszerű sci-fi univerzumot, sőt, novellaírásban is összemérhetik tudásukat.

A vállalkozó kedvű látogatók jelentkezhetnek a Csillagkapu Parancsnokság közelharci kiképzésére, célba lőhetnek, vagy ha úgy tartja kedvük, egy szakavatott Jedi mestertől a fénykardvívás alapjait is elsajátíthatják. Pihenésképp társasjátékokat próbálhatnak ki, papírból hajtogathatnak űrhajókat, és kvízjátékokban is tesztelhetik magukat.

Az idén 34. éves HungaroConon kerülnek kiosztásra a magyar sci-fi legjelentősebb díjai: az év regényének és novellájának járó Zsoldos Péter-díj, és a legjobb fordítónak járó Trethon Judit-emlékgyűrű.
A rendezvény szervezői az Avana Egyesület és az SFportal Sci-Fi Magazin.

A HungaroCon országos sci-fi találkozó 1980 óta kerül megrendezésre. Az Avana Egyesület 1997-ben alakult Budapesten, nevét Zsoldos Péter író sci-fi trilógiájából kölcsönözték. A magyar SF művészet támogatásáért jött létre az egyesület, a sci-fi értékeire kívánják felhívni a figyelmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.