Rófusz rajzfilmet készít a gyermekbetegségekről

Egyedülálló témájú, globális érdeklődésre is számot tartó magyar rajzfilmsorozat készül a Réka meséi című népszerű könyvsorozat nyomán. A gyermekbetegségekkel foglalkozó kötetekből Rófusz Ferenc Oscar-díjas rendező készít animációs tévésorozatot.

Az óvodás, kisiskolás korosztályhoz és szüleikhez szóló Réka meséiből tervezett tizenhárom részes sorozat előkészítése már folyik. Szeptemberre készül el a "pilot film", amely körülbelül egy percben mutatja be az animáció képi és tartalmi világát - számolt be a munka jelenlegi stádiumáról Kollarik Tamás, a mesekönyvek ötletgazdája és kiadója, aki hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy Rófusz Ferenc akar rajzfilmet készíteni a sorozatból.

A Réka meséi első két kötete - a Réka és az influenza, valamint a Réka oltásra megy - tavaly került a boltokba. A sorozat azzal a céllal indult, hogy közérthető formában szóljon a gyerekekhez és szüleikhez a gyakori gyermekbetegségekről, elmagyarázza kezelésüket, egyúttal kiemelje a megelőzés fontosságát, és népszerűsítse az egészséges életmódot. Mint a kiadó elmondta, ősszel jelentkeznek újabb Réka-könyvekkel, a további epizódokat fokozatosan akarják megjelentetni.

Rófusz Ferencet, A légy Oscar-díjas rendezőjét az Igaz Dóra tollából született mesék szövege éppúgy megfogta, mint Halmai László rajzai, ezért kereste meg a kiadót az animációs sorozat ötletével. Ahogy a világhírű filmes egy nyilatkozatában hangsúlyozta, különösen azért izgatta a feladat, mert "a magyar animáció, de talán még az egyetemes animáció történetében sem készült ilyen alkotás, amely a gyerekeink életében ilyen fontos kérdésről, mint a betegségek megélése, kezelése szólna".

Tervei szerint a rajzfilmekben az eredeti grafikák képi világát használják fel, hogy az irodalmi anyag mentén szerethető mesefilmet forgassanak a mai követelményeknek megfelelő digitális kétdimenziós animációs technikával. Rófusz úgy fogalmazott, hogy mivel "egy ilyen alkotás ma még aktuálisabb, mint valaha", a sorozat szerte a világon érdeklődésre tarthat számot.

Kollarik Tamás is úgy vélekedett, hogy a rajzfilmsorozatra a magyar piacon kívül a fejlett országokban is lesz kereslet, és éppen azért, mivel alapinformációkat közvetít és népszerűsít, a fejlődő országokban szintén fontos szerephez juthat.

A sorozat a Vox Nova produkciójában készül, amely olyan alkotásokat jegyez, mint a Brüsszelben és Los Angelesben is vetített, Ocskay László százados, az elfelejtett hős című dokumentumfilm. A Réka meséiből készülő rajzfilmsorozatot "magyar-magyar" vállalkozásnak szánják kizárólag hazai finanszírozással. Rófusz Ferenc úgy vélte: a téma miatt nem csak a szakminisztériumok, érintett szervezetek, egészségügyi cégek vagy gyógyszergyártók állhatnak az alkotás mögé, valamelyik televízió is fantáziát láthat a támogatásában.

A Réka meséi animációs sorozat Kollarik szerint - a finanszírozástól függően - akár már 2011-re elkészülhet.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.