Rituális pálca a fej nélküli halottak mellett

Ősi rituális pálcára bukkantak Szíriában. A 9000 éves leletet egy temető közelében tárták fel, ahol mintegy 30 embert temettek el fej nélkül. (Fejüket egy közeli lakóterületen lelték fel.) Frank Braemer, a kutatás társszerzője szerint a lelet egyedülálló.

A pálca, melyet valószínűleg régen elfeledett temetkezési rituálék során alkalmaztak, az eme időszakra és helyre visszatekintő naturalisztikus emberiarc-ábrázolások egyik példája.

A csapat 2007-2009 közötti ásatások során találta meg a pálcát Szíria déli részén - Tell Qarassa -, ahol a mindennapos emberi életvitelből származó hulladék az évezredek folyamán fokozatosan mesterséges halmot képezett.

Miután a csontvázakat és a pálcát eltemették, valaki úgy tűnik, kiásta és eltávolította a koponyákat, majd a település lakott részére vitte őket.

A csontpálcát valószínűleg egy őstulok bordájából faragták ki, megközelítőleg 12 centiméter hosszú volt. Két, szemét lesütött, élethű arcot vájtak bele. A kutatók megjegyezték, hogy a pálcát szándékosan eltörték két végénél, és eredetileg még több arc díszíthette.

Célja és szimbolizmusa egyelőre rejtély.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.