Ringo Starr levlapja a Paradicsomból

Postcards From Paradise címmel 18. szólóalbumát készítette el Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa. A kellemes lemez szövegeiben a zenész folytatja a nosztalgikus visszatekintést, amelyet a 2008-ban megjelent Liverpool 8 című anyagán kezdett.
Ringo Starr – kimondani is sok – négy és fél évtizede, a Beatles feloszlásának évétől készít szólólemezeket; az 1970-es Sentimental Journey mellesleg az első igazi Beatle-szólóanyag volt. Albumaival átütő sikert sohasem ért el, de a mindenki által szeretett dobos-énekesre máig sokan kíváncsiak. Nem véletlen, hogy idén áprilisban Paul McCartney beiktatta a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

A Postcards From Paradise Ringo első olyan stúdióanyaga, amelyet az 1989 óta létező kísérőzenekara, az All-Starr Band közreműködésével készített. „Már korábban is próbáltam az együttesemmel lemezt csinálni, de eddig valahogy nem működött a dolog. A mostani felállás többé-kevésbé három éve együtt van, nagyon kedveljük egymást, és ez ideális helyzet” – mondta nemrég a Billboard című amerikai magazinnak adott interjúban.

A dobos saját, Los Angeles-i stúdiójában készült lemezen (kiadó: Universal Music) hallható zenészek közül Richard Page (basszusgitár, ének, a Mr. Mister egykori vezetője) és Gregg Bissonette (dob) 2011-ben Budapesten is fellépett Ringóval, Steve Lukather (gitár, ének) a Toto együttessel idén júniusban zenél a Petőfi Csarnokban. Szintén nagy név Todd Rundgren (gitár, ének), Gregg Rolie (billentyűk, ex-Santana) és Warren Ham (szaxofon). Az All-Starr Band tagjai közösen jegyzik az Island in the Sun című dalt, amely a legutóbbi turnén született.

„Egy véletlennek volt köszönhető 1989-ben az All-Starr Band megalakulása. Felhívtak telefonon, hogy lenne egy támogató, ha turnézni akarnék. Így hát szóltam a barátaimnak, köztük Dr. Johnnak, Billy Prestonnak, Nils Lofgrennek, később játszott velünk Jack Bruce vagy Peter Frampton is. A koncepció régen ugyanaz volt, ami ma: nemcsak az én számaimat játsszuk el, hanem az övékét is, ezekre a részekre visszaülök dobolni. Mert még mindig azt szeretem a legjobban csinálni” – fejtette ki Ringo Starr négy évvel ezelőtt az MTI-nek adott interjúban.

Az említett Frampton az új lemezen a Right Side on the Road gitárszólóját vállalta magára. Játszik az albumon és dalszerzőként is közreműködik Dave Stewart, a Eurythmics egykori tagja, Van Dyke Parks, a Beach Boys egyik szövegírója, Joe Walsh (ex-Eagles), az All-Starr Band legelső felállásában játszott gitáros és Richard Marx billentyűs is.
„A szövegek sokszor önéletrajzi ihletésűek. Számos kiadótól kaptam már felkérést egy memoár megírására, de mindig azt éreztem, hogy csak az a nyolc év érdekli őket, amikor a Beatlesben voltam. Ezért inkább az albumokon emlékezem vissza” – mondta a 74 éves Ringo Starr.

A nyitódal, a Rory and the Hurricanes Ringo Beatles előtti zenekarát idézi fel. „A hatvanas évek legelején napközben egy gyárban dolgoztam, este játszottam a zenekarban. De a munkát ott kellett hagynom, mert a Hurricanesszel három hónapos turnéra indultunk, akkor választottam a Ringo Starr művésznevet is. Nagyszerű együttes volt, akkor a legjobb banda Liverpoolban. Csodálkoztak is, hogy átmentem a Beatlesbe, Johnékat amúgy még a hamburgi közös időkből ismertem” – emlékezett a dobos a Billboardnak adott Twitter-interjúban.

A címadó Postcards From Paradise érdekessége, hogy ismert Beatles- és Ringo-számok címeiből lett összerakva: szerepel benne a Here, There and Everywhere, az I Saw Her Standing There, az I Am the Greatest, az All I've Got to Do, az It's All Too Much, a Little Child, a Honey Pie, az Eight Days a Week, a Getting Better, a Don't Pass Me By, a Tell Me Why, a Yesterday, a You've Got to Hide Your Love Away, a Bad to Me, az It's Only Love, a Let It Be, az All My Loving, a P.S. I Love You, a For No One, a Here Comes the Sun, a Nowhere Man, a Because, az I Want to Hold Your Hand, a The Night Before, a When I'm 64, a We Can Work It Out, a Twist and Shout, a Back Off Boogaloo és a Love Me Do is.

Richard Starkey néven 1940-ben született, ő volt a legidősebb a Beatlesben. 1962-ben, az első nagylemez, a Please, Please Me felvételekor került a csapatba. A Beatlesben a remek technikájú és biztos kezű dobos nagyon fontos szerepet játszott, időnként énekelhetett, sőt szerzőként is jegyzett két dalt, a Don't Pass Me By-t és az Octopus's Gardent.

1970 óta dolgozik szólóban, túl van nyolcszázadik koncertjén, ősszel ismét felkerekedik az All-Starr Banddel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.