Mindenki rámászna az úszó betonra

Tud-e úszni a beton? A levegővel telt zacskókkal zsaluzott anyag szerencsére tud, és elsősorban nem háton. Azokra az úszó betonszigetekre, amiket Boldog Anita tervező talált ki, már több éve felfigyelt a nemzetközi dizájnsajtó, és a külföldi kiállítások után most már találkozni is lehet velük. Igaz, egyelőre csak egy kecskeméti wakeboard pályán.

Hogy került a beton közelébe?

- Az egyetemen találkoztam először a betonnal, egy kurzushéten, amit Kemény Péter tanárom tartott, és ott kinyílt számomra a világ. Azonnal végtelen potenciált láttam az anyagban, és nem kisplasztikában vagy szoborban, hanem rögtön használati tárgyakban kezdtem gondolkodni. A diplomatémám a ma Uszika névre hallgató úszó betonsziget volt.

Mi az ötlet és mekkora a benne rejlő lehetőség?

- A cél egy olyan tárgy elkészítése volt, amivel vízi közösségi teret hozhatunk létre, és ami rendkívül tartós, jól illeszkedik a tájba és organikus is. Számomra mégis az volt a legérdekesebb, hogy mennyire meghökkentő tud lenni maga az úszó beton, mint jelenség. Már a nevével is felkelti az emberek figyelmét, ha megjelenik valahol, azonnal mindenki ki akarja próbálni. Az emberek odaúsznak hozzá, rámásznak, beszélgetni kezdenek. De azért van még mit fejleszteni rajta: egyelőre csak édesvizek jöhetnek szóba, mert a sós tengervízhez más anyagkeveréket igényel, újra kellene számolni a súlyozását is. És szeretném tartósan rögzíteni is, amivel folyamatosan kint lehet hagyni a vízen, akár viharban is.

Boldog Anita és akár fáklyaként is használható alkotása
Boldog Anita és akár fáklyaként is használható alkotása
Facebook

A londoni és bécsi dizájnhéten is járt az Uszika…

- Az első megjelenése a 2012-es első Betonkenu Kupán volt Ráckevén, azután megjelentek az első cikkek róla. Londonban egy kifejezetten beton tematikájú kiállításon szerepeltünk, ami az építőanyag kreatív felhasználását mutatta be. Az Uszika mára a cég presztízsterméke, ha látja valaki, hogy van egy tökéletesen elkészített, 600 kilogrammos tárgyunk, az nem fél ránk bízni egy dohányzóasztal készítését sem. Ilyen munka volt a Kolping Hotelbe néhány hónapja elkészült betonkavics pihenőink tervezése és kivitelezése is – ezek gyakorlatilag szárazföldi Uszikák, amiken nagyon jó ücsörögni, napozni, illik a hotel gyönyörű kertjébe és a gyerekek is imádják.

Hol válhatna igazi vízi bútor a betonszigetből?

- A betonkenu versenyeken évről évre megjelentünk egy-egy szigettel, a kecskeméti wakeboard pálya melletti strandon van egy állandó darabunk, de voltunk vele Verőcén és a tatai tónál is. És remélem, jövőre a Balatonon is látható és játszható lesz.

Névjegy

BOLDOG ANITA A Kandó Kálmán Szakközépiskola kerámiaszakára járt, majd a Momén végzett porcelántervezőként. 2012-ben végzett, de a nagy kiugrás, az Uszika ötlete még egy egyetemi, évközi tervezési feladat után született, amikor a Margit-szigethez tervezett egy úszó betonmólót. Ezt a gondolatot fejlesztette tovább az állóvizeken hasznosítható kis úszó szigetekké. Anita és az .ab concrete design neve alatt más szokatlan betontermékek is futnak, ilyen a szigetek „kistesója”, az Úszó növénytartó, a betonpolc vagy a vízre bocsátható fáklyák. Beton ékszereket is tervez – nemrég mutatták be a Concave névre hallgató legújabb ékszerkollekciójukat is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.