Richter József a Fővárosi Nagycirkusz új igazgatója

Dr. Kriza Zsigmond, a MACIVA Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója 2012. november 4-től Richter Józsefet, a társaság eddigi cirkuszművészeti főtanácsadóját bízta meg a Fővárosi Nagycirkusz igazgatói feladatainak ellátásával.

Az új cirkuszigazgató feladata a közelmúltban nemzetivé minősített intézményben a magyar cirkuszhagyományoknak és a korszerű művészeti elvárásoknak egyaránt megfelelő művészeti és intézményi rendszer kialakítása, működtetése. A világhírű magyar cirkuszdinasztiából származó szakember állítja porondra 2013. januári 12-én a legkiválóbb magyar artisták közreműködésével a Fővárosi Nagycirkuszban bemutatásra kerülő Magyar Cirkuszcsillagok című ünnepi műsort.

Richter József Jászai Mari-díjas, Magyarország Arany Érdemkeresztjével kitüntetett, világhírű artistaművész. 1951-ben, Keszthelyen született, és a cirkuszi családok hagyományai szerint kora gyermekkorától szülei készítették fel az artistapályára. A leghíresebb magyar lovas akrobata csoport, a Richter-csoport tagjaként kezdetben szüleivel, később a szintén világhírű Renz-famíliából származó feleségével, Carolával járta a világ legnagyobb cirkuszait. A Monte-Carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon 1974-ben Ezüst Bohóc-díjat nyert, majd a világszerte óriási szenzációként fogadott elefántszámával sikereket arató világsztár visszavonulása után magáncirkuszt alapított, melyet közel két évtizedig igazgatott sikeresen.

Két fiából a nemes cirkuszi hagyományoknak megfelelően nagyszerű artistákat nevelt. Idősebbik fia, a szintén lovas akrobata Flórián 2008-ban a magyar artisták közül egyedüliként Monte-Carlóban Arany Bohóc-díjat nyert, az ifjabbik Richter József pedig a családi magáncirkusz állandó fellépő sztárjaként mostantól átveszi édesapjától az igazgatói teendőket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.