Rhoda Scott ismét Budapesten

A „mezítlábas orgonistaként" is emlegetett Rhoda Scott július 22-én ismét Budapesten koncertezik: az afrikai-amerikai származású hard-bop és soul jazz orgonista ezúttal a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon játszik.

Egy methodista lelkész lányaként Scott ifjúsági és gospel kórusok zenéjén nevelkedett apja templomában, ahol gyakran szerepelt orgonistaként. Fenőttknt hangszeréül a Hammond orgonát választotta, és hamarosan a világ egyik legjobb női jazz orgonistájává vált. Az orgonán mindig mezítláb játszik, innen erednek becenevei is. Más jazz orgonistáktól eltérően  összetéveszthetetlen, szinte csak rá jellemző pedálhasználattal játszik basszusfutamokat, így adva lehetőséget a bal kezének arra, hogy gondosan kidolgozott dallamokat tudjon megszólaltatni.

Rhoda Scott
Rhoda Scott

Sajátos technikájának köszönhetően Scott zenéje tulajdonképpen a jazz, a gospel és a klasszikus zene fúziója, repertoárján klasszikus slágerek (New York, New York, Summertime, Hit the Road Jack, Let it Snow) feldolgozásai is szerepelnek. Ezt pedig a hazai közönség igencsak kedveli, a művésznő már számos koncertet adott Magyarországon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.