Őserő a Parkban

Világzenei Napokat rendez rövid fennállása óta első ízben július 11-20-ig a Budapest Park. A konténerváros fesztiválján fellép Lajkó Félix, a Boban Markovic Orkestar Marko Markovic-csal, a Ghymes együttes. A sorozatot és ejapán szenzációval zárja a Park: a Gocoo tradicionális dobegyüttes koncertjével.

A Budapest Park eddigi programkínálata már bizonyította, hogy a főváros legnagyobb szabadtéri szórakoztató központja, és buli-fesztiválja sok mindenre nyitott. Eddigi pár hónapos működése során a modern zenei műfajok szinte minden iránya megfordult itt: tombolt a hip-hop, a rap, a pop, dübörgött a rockzene, pörgetnek a DJ-k és estéről estére felvonult az elektronikus műfajok szinte teljes tárháza.

Boban Markovic Orkestar
Boban Markovic Orkestar

A park ezúttal világenei napokat rendez, a nagyszínpadon elsőként, július 11-én a hegedűvirtuóz Lajkó Féix lesz látható-hallható, majd 12-én a legendás rezesek, a Boban Markovic Orkestar, Marko Markovic-csal megerősítve, harmadiként (július 18.) a Ghmyes, végül pedig egy japán döbegyüttes lép fel. Az első hátom előadóról/formációról talán eleget tud a világzenére fogékony publikum, a Távol-keleti együttest viszont valószínűleg érdemes kicsit bemutatni.

A japán őserő, a taiko-varázslás világsztárja, a Gocoo csapata idén ünnepli fennállásának 15. évét. Más taiko (tradicionális japán dob) együttesekkel ellentétben a Gocoo még mindig azzal a zenészmaggal dolgozik, akik 1997-ben alapították a zenekart. Az alapítás óta mindössze 3 tag távozott. Az ő helyüket új tehetségek vették át, akiket Kaoly Asano (a Gocoo együttes vezetője) képzett zeneileg. Ez a magyarázata annak, hogy a Gocoo-ban rejlő összetartó erő nem változott, de ezzel párhuzamosan a zenéjük még érettebbé vált: az elképesztően szofisztikált ütős zene ötvözi a kozmikus beateket és egyedülállóan komplex poly-ritmusokat, amik egyben reflektálnak az összes ismert zenei műfajra, egyesítve a különböző korú, etnikumú, és eltérő zenei ízlésű embereket.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A japán ütős együttesben hét nő és négy férfi mintegy 40 dobot, köztük tradicionális taiko- dobokat, és különböző experimentális hangszereket megszólaltatva ragadják magukkal a nézőket. A fiatal zenészekből álló csapat a világ számos zenei stílusában mártózott már meg, így igencsak sokszínű produkcióval állnak a közönség elé.

A 14 év alatt a Gocoo olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Kim Duk-soo (Korea), Mamady Keita (Guinea), Seiichi Tanaka (USA), Alan Tam (Hong Kong) vagy Ben Watkins (Juno Reacor / Nagy-Britannia), és a soul legenda Quincy Jones. A listát tovább is lehetne bővíteni, a Gocoo részt vett olyan blockbusterek zenéinek megkomponálásában, mint a Mátrix, és együtt lépett fel Juno Reactor-al Tokio egyik legnagyobb rendezvény helyszínén.

A koncert összemossa a Keletet és Nyugatot, a tradicionális és popzenét, a rítust és partyt és áttöri a ma létező összes zenei korlátot és határ.
 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.