Rendkívüli állapotot hirdettek ki Törökországban

Recep Tayyip Erdogan elnök szerint három hónapig fog tartani.

Három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett ki szerdán Törökországban Recep Tayyip Erdogan elnök a július 15-i meghiúsult puccskísérlet nyomán. Erdogan egy esti televíziós beszédben tett bejelentést a rendkívüli állapotról. Elmondta, senkinek nem kell aggódnia a demokráciáért és az alapvető szabadságjogokért – szerinte a rendkvüli állapotot éppen ezeknek az értékeknek a védelmében hirdeti ki –, más országoknak viszont nem szabad beleártaniuk magukat a török belpolitikába. Az, hogy a Standard & Poor's szerdán leminősítette Törökországot, nem tükrözi a török gazdaság helyzetét, mindössze egy „politikai” lépésről van szó – vélte.

Törökországban a hadsereg lázadó egységei a múlt pénteken kíséreltek meg puccsot végrehajtani Etrdogan és a mögötte álló kormány ellen. A kísérlet meghiúsult, a karhatalom pedig hajtóvadászatba kezdett annak az önkéntes amerikai száműzetésben élő  hitszónoknak, Fethullah Gülennek a hívei ellen, akinek a mozgalmát, a Hizmetet az államcsíny mögött sejtik. A hatalmas tisztogatási akció jegyében több ezer embert vettek őrizetbe és több tízezer embert bocsátottak el. Becslések szerint Törökország lakóinak a tíz százaléka szimpatizál a Hozmettel.

A puccskísérletnek összesen több mint háromszáz halálos áldozata volt a két oldalon.

Erdogan egyébként a külföldet emlegette szerdán korábban egy al-Dzsazírának adott interjúban is. Úgy nyilatkozott, Törökországban még nem múlt el a puccsveszély, és ő azt hiszi, hogy más országok keze is benne volt a kísérletben. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy mely országokra gondol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.