Rendhagyó rendezvények Erdélyben a múzeumi világnap alkalmából

Ingyenes belépőkkel, meghosszabbított nyitva tartással, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és kísérőrendezvényekkel várják a látogatókat az erdélyi és partiumi múzeumok szombaton a múzeumok éjszakáján, amelyet a múzeumi világnap (május 18.) alkalmából évek óta megrendeznek.

A Krónika és a Szabadság című napilap szerint a Kolozs Megyei Tanács fennhatósága alá tartozó három múzeum is bekapcsolódott az Európa-szerte megrendezendő programba. A kolozsvári Szépművészeti Múzeumban éjfélig várják a látogatókat, a csucsai Octavian Goga Múzeum és a kolozsvári Etnográfiai Múzeum pedig este 10 óráig várja díjmentesen a látogatókat.

A kolozsvári Szépművészeti Múzeum többek között a Román Televízió kolozsvári stúdiójával, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivállal (TIFF) és a Quadro Galériával közösen szervez programokat szombaton. 18 órától a Quadro Galériában nyílik meg a kolozsvári Bartha C. Ernő Arkhai című szobrászati kiállítása, amelyet éjfélig látogathatnak az érdeklődők, közben a művészről készült filmeket is levetítik. Este nyolckor a szépművészeti termeiben nyitják meg az idei rendezvény alcímét is adó - TV mania című kiállítást. A múzeum udvarán 21 órától kerül sor a Művészet és televízió című találkozóra, melynek keretében kolozsvári tévésekkel találkozhatnak az érdeklődők. Tíz órától a Román Televízió kolozsvári stúdiója által forgatott művészportrékat vetítenek, 24 órától pedig a Vidám cirkusz (Circul vesel) című filmet mutatják be a múzeumudvaron.

A múzeumi világnapon gálaestet tartanak a nagyváradi filharmónia koncerttermében, ahol fellép Oana Lianu pánsípművész és Miloud Oukili világhírű francia bohóc lép. Május 20-án a Neue Gruppe elnevezésű, 1946-ban alakult németországi képzőművészeti mozgalom kiállítását nyitják meg, jelen lesz a müncheni Művészetek Házának kurátora, illetve egy ottani szobrászművész. Május 21-én megnyitják a tasádfői természetvédelmi rezervátum egy részét a látogatók előtt, majd a Körösvidéki Múzeum Barátainak közgyűlésére kerül sor. Május 21-éről 22-ére virradóra videóművészeti fesztivált tartanak Border/less címmel a Vizuális Művészetek Galériájában.

A Múzeumi Világnap alkalmából szombaton reggel 9 órától délután 14 óráig ingyenesen látogathatók a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum tárlatai. Az eseményhez kapcsolódóan május 18-án, kedden 15 órától a múzeum azoknak a fiataloknak szervez programot, akik szívesen megismerkednének a restaurátorszakma rejtelmeivel.

A Csíki Székely Múzeum munkatársai részt vesznek a Budapesten szervezett múzeumok majálisa című rendezvényen. Az intézmény ezúttal múzeumpedagógiai programokkal, helytörténeti gyerekfoglalkozásokkal, interaktív játékokkal várja látogatóit.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.