Remek évet zár a Fesztiválzenekar

Kiemelkedő évet zár a Budapesti Fesztiválzenekar: a legmagasabb zenei színvonal és stabil anyagi háttér mellett stratégiai együttműködési megállapodást kötöttek az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal és a Mezzo tévécsatornával, Magyarországon pedig elindították jótékonysági koncertsorozatukat - mondta Stefan Englert, a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) ügyvezető igazgatója az MTI-nek adott évértékelő interjújában.

A zenekar itthon sikerrel folytatta a Művészetek Palotájával közös két legfontosabb programját, a zenei maratonokat, amelyen idén Bach zenéje került terítékre, valamint a Bridging Europe - Európai Hidak fesztivált, amely ezúttal a német kultúrát mutatta be - sorolta Stefan Englert, hozzátéve: a maraton jövőre Stravinsky zenéjére, az Európai Hidak Fesztivál Ausztriára fókuszál. Mint mondta, a Mahler Ünnep hosszú éveken át sikerrel működött, előadták a komponista összes szimfóniáját, ezért 2012 után új formát kellett kitalálni, ebből született meg 2013-ban a Bridging Europe - Európai Hidak fesztivál. Ezzel együtt, szerényebb méretekben továbbra is megrendezik a Mahler-napokat - magyarázta.

Az igazgató szerint talán legfontosabb idei újításuk a közösségi koncertek elindítása volt, amelyekkel olyan emberekhez szeretnék eljuttatni a zene varázsát, akik anyagi vagy egészségi okokból nem engedhetik meg maguknak a koncerttermek látogatását. Idén júniusban és novemberben több ezer ember hallhatta a templomokban, elhagyott zsinagógákban, idősotthonokban és SOS gyermekfalvakban adott ingyenes koncerteket, amelyek 2015 májusában folytatódnak, és a tervek szerint évente kétszer ismétlődnek majd.

A BFZ külföldön is nagy sikerrel koncertezte végig az évet. Márciusban Kínában turnéztak, május végén New Yorkban adtak több koncertet, Isztambulban pedig négyszer is felléptek az év folyamán a Cemal Resit Rey Koncertterem rezidens zenekaraként. Mint Stefan Englert elmondta, a legfontosabb európai koncerttermek mellett leginkább New Yorkban, Kínában és újabban Törökországban aktívak, ahol óriási igény van a nyugati klasszikus zenére, ezért jövőre is visszatérnek, és négy koncertet adnak az országban, megpróbálva tartós kapcsolatokat kiépíteni a helyi közönséggel. Dél-Amerikába, a Buenos Aires-i Teatro Colónba és más neves helyszínekre is igyekeznek visszatérni néhány évente, a mostani évadban is turnéznak itt - tette hozzá.

Stefan Englert szerint a zenekar előtti legnagyobb kihívás az, hogyan tudják fenntartani a 30 év alatt elért zenei színvonalat és renomét. "Nagyon nehéz volt elérni a csúcspontot, de még nehezebb megtartani ezt a pozíciót" - hangsúlyozta. Ennek érdekében újabb és újabb együttműködéseket keresnek, az idei év nagy hozadéka az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivállal és a Mezzo tévécsatornával kötött stratégiai megállapodás: előbbi keretében a következő öt évben kétévente rezidens zenekarként öt produkcióval képviseltetik magukat a világszínvonalú skóciai fesztiválon, utóbbi alapján a Mezzo évi három hangversenyüket rögzíti és mutatja be.

Szintén nagy dolog, hogy jövőre tizennégy év után visszatérnek a Salzburgi Ünnepi Játékokra: 2015 augusztusának elején Bartók Béla és Gustav Mahler zenéjét viszik el Mozart szülővárosába. Egy másik újdonság a milánói Scalában való debütálás volt idén nyáron - emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy jövőre a milánói világkiállítás alkalmából visszatérnek a városba, olyan zenekarok sorában adva koncertet a Scalában, mint a Bécsi és a Berlini Filharmonikusok, vagy a Concertgebouw zenekara. Szintén sikerült egy négyéves együttműködési megállapodást kötni a barcelonai Palau de la Música Catalana hangversenyteremmel - sorolta az eredményeket.

A bővülő tevékenységhez, koncertekhez, együttműködésekhez bővülő forrásokra van szükség - mondta Stefan Englert, hozzátéve, hogy elsősorban a privát - egyéni támogatóktól és vállalati szponzorációból származó - forrásokat szeretnék bővíteni az állami és fővárosi támogatás szinten tartása mellett. Hangsúlyozta, hogy az anyagi háttér tekintetében körülbelül 3-4 éve szerencsére "nyugodt vizeken járnak", helyzetük stabilnak, egészségesnek mondható. Ebben a támogatások mellett természetesen a törzsközönség lojalitása, az új bérletesek megnyerése és az ezekből adódó jó jegyeladások is fontos szerepet játszanak - tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.