Újra vetítik a kultikus sci-fi komédiát

A magyar mozikba is visszakerül a Vissza a jövőbe című, 30 éves Robert Zemeckis-sci-fi, illetve digitálisan kipofozott verziója. Minden idők legjobb időutazós komédiáját az eredeti, 1987-es szinkronnal vetítik Magyarországon.

A Vissza a jövőbe a tökéletes hollywoodi kasszasiker. Minden megvan benne a tökéletes moziélményhez: remek sztori, pazar színészek, első osztályú rendezés, illetve a humor tökéletes alkalmazása. Robert Zemeckis rendezése, amelynek főbb szerepeit Michael J. Fox, Christopher Lloyd és Lea Thompson (magyar hangjuk: Rudolf Péter, Rajhona Ádám és Götz Anna) játssza, október 21-én lesz pontosan harmincéves, már persze ha az amerikai ősbemutatót tartjuk mérvadónak, mivel a magyar mozikban csak két év gondolkodási idő után, 1987-ben debütált. Persze akkoriban – internet híján – nem jelentett nagy problémát ekkora átfutási idő, és a Vissza a jövőbe legalább olyan kultikus státuszt szerzett kis hazánkban, mint az Egyesült Államokban.

DeLorean elég futurisztikus volt ahhoz, hogy könnyen időgéppé váljon
A DeLorean elég futurisztikus volt ahhoz, hogy könnyen időgéppé váljon

Az időutazás hálás téma, számos filmben elsütötték már, de talán Bob Gale forgatókönyvíró fogta meg legjobban a jelenséget, azaz nem is maga az utazás ténye érdekelte, hanem annak következményei. Mi történik, ha véletlenül közbeavatkozunk, és meghiúsítjuk szüleink találkozását? Ha ők nem szeretnek egymásba, az időutazó sem fog megszületni. A kármentés végül sikerül, de mindez azzal is jár, hogy a körülmények, így a jövő is másképpen alakul. És hősünk, Marty McFly sosem utazik vissza a saját jövőjébe. Szebb sors vár rá: a kalandja miatt a családja már nem lúzerek csoportjába, hanem az igazi nagymenők közé tartozik.

A sors iróniája, hogy Bob Gale ötletgazda és Robert Zemeckis rendező nagyon sokáig nem tudta megvalósítani a filmtervét. Senki sem akart kockázatot vállalni egy furcsa komédiával, különösen hogy a páros neve akkor még nem garantálta a sikert. A smaragd románca után máris szélesebb mosollyal fogadták a Gale–Zemeckis párost – egészen addig, míg elő nem vették a Vissza a jövőbe tervét. A legenda szerint a Disney-nél megkérdőjelezték, hogy Zemeckisék normálisak-e, hogy olyan családi filmet akarnak készíteni az ő pénzükből,melyben egy anya lesmárolja a fiát. Végül a lehetőséget Steven Spielberg látta meg a sztoriban, és Zemeckis jó barátjaként felajánlotta, hogy producerként beszáll. Biztos neki is volt egy időgépe!

VISSZA A JÖVŐBE
Forgalmazza a Pannonia Entertainment Ltd.

Ülj be az időgépbe!

Az eredeti filmterv szerint Marty időgépe egy fülke lett volna, de aztán kocsira cserélték. A befutó azért épp egy DeLorean lett, mert a filmesek futurisztikusnak tartották a külsejét, és ezt sokkal könnyebb volt úgy felturbózni, hogy tényleg időgépnek tűnjön. Október 18-án vasárnap a magyar DeLorean Klub – a Volkswagen Klub közreműködésével – kiállítást szervez a Corvin moziban filmes relikviákból, a mozi előtt pedig tiszteletét teszi a filmből ismert DeLorean DMC–12 és a Volkswagen kisbusz is (melyet a filmben a Dokit megölni igyekvő terroristák használnak). A jelmezben érkező rajongók beülhetnek az autókba, és nem hiányozhat a kiállításról a fluxuskondenzátor sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.