Rékai Kati, aki magyarként Kanada irodalmi nagykövete volt

„Kanada irodalmi nagykövete", a „multikulturalizmus first ladyje", e jelzőkkel búcsúztatta a kanadai sajtó a februárban Torontóban elhunyt Rékai Katit, akit itthon főleg egy gyerekeknek szóló Budapest-útikönyvéről ismerhettek az olvasók. A Budapesti csavargások 2001-ben jelent meg, s akkoriban lapunk is megemlékezett a kötetről.

Rékai Kati 1921-ben született Desider Katalin néven, s 1948-ban hagyta el Budapestet, férjével Rékai János orvossal, mert férjére egyre nagyobb nyomás nehezedett, hogy lépjen be a kommunista pártba, amit nem volt hajlandó megtenni.

Párizsba kerültek, majd onnan Kanadába. Nehezen találtak állást, végül miután férje diplomáját honosították, Ontario államban, Torontóban telepedtek le. Rékai Kati heti kommentátora volt a The Hungarian Show című rádióműsornak, kolumnistája a Kaleidoszkóp című angol-magyar kulturális folyóiratnak és alapító tagja a kanadai Etnikai Média Egyesületnek (Canadian Ethnic Media Associacion). Feladatának tekintette az emigráns közösségek kultúrájának megőrzését, a közösségek közötti kapcsolatok ápolását. Ajtaja ugyanakkor mindig nyitva állt Kanadába érkezett honfitársai előtt és sohasem felejtette el hazáját.

A Kanadai Írószövetség külügyeinek vezetőjeként rengeteget tett a kanadai irodalom megismertetéséért is, felolvasó körutakat, bemutatkozási lehetőségeket, kiállításokat szervezett a szerzők számára. Munkájáért megkapta az Order of Canada kitüntetést, a kanadai becsületrend keresztjét.

Igazán híressé egy könyvsorozat tette. 1967-ben a Montreali Expo idején figyelt fel arra, hogy a szülők nehezen tudják kommunikálni gyerekeiknek a kulturális ismereteket, s ekkor találta ki a négy állathőst, Mickeyt, Taggyt, Puppót (a három kutyust) és Cicát, hogy kalandjaik révén megismertesse a kicsikkel Kanada és a világ nagyvárosait. Az első kötetek Kanada soknemzetiségű gyerekeinek (és szüleiknek) mutatták be saját környezetüket, Ottawát, Torontót, az Ezer tó vidékét, majd a négy hős eljutott Franciaországba, Görögországba, Olaszországba, Svájcba, Ausztriába, Hollandiába és Magyarországra is. Húsz kötet született a világjáró mesekönyv sorozatból. Rékai Kati több díjat is nyert velük, legemlékezetesebb, a párizsi Saint-Exupéry-díj volt, amelyet gyerekek ítéltek oda az év legjobb gyerekkönyvének.

Az utolsó kötet az idei téli olimpiára készült el, Brit Columbiáról. A szerző azonban az olimpiát már nem érhette meg, február 1-jén hunyt el, Torontóban.

 

Kati Rekai
Kati Rekai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.