Aki bevitte a becsületet és hazafiságot Recskre

A recski kényszermunkatábor egykori foglya arról beszél, hogyan segítette Rejtő Jenő abban, hogy társaival elviseljék az elviselhetetlen megpróbáltatásokat. A Hamdenben élő Györgyey Ferenc Aladárral New Haven-ben beszélgettünk.

Rejtő Jenő humorában benne van a mélységes humanizmus - mondta hamdeni otthonában Györgyey Ferenc Aladár, akinek egyedülálló módon "papírja van" arról, hogy De Gaulle kémje volt (nem sok embert ítéltek ezért kényszermunkatáborra). - Rejtő hősei tanúságot tesznek hazafiságukról is. Ha valaki francia vagy olasz, akkor lehet érezni, hogy fontos számukra minden, ami francia vagy olasz.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A legfontosabb mégis az, tette hozzá a Yale Egyetem orvosi könyvtárának egykori munkatársa, hogy Rejtő hogyan "segítette" a recski táborlakókat abban, hogy könnyebben elviseljék az elviselhetetlen megpróbáltatásokat. Rabtársaival rendszeresen idézgették Rejtő kedvenc poénjait, a szofisztikált és körmönfont humor így javította a túlélés esélyeit.

Györgyey Ferenc Aladár 1956-ban költözött az Egyesült Államokba, s hosszú évtizedeken át élt Györgyey Klára írónővel, tanárral, Molnár Ferenc fordítójával a New haven melletti Orange-ban. Kezdetben a Yale könyvtárosaként, később az orvosi könyvtár munkatársaként dolgozott.

Györgyey Klára halála után beköltözött Hamdenbe egy idős emberek számára épített otthonba. Könyvtárának java részét elajándékozta, sok könyve került a Wallingfordi Magyar Könyvtár polcaira. Vele maradtak azonban a klasszikus P. Howard-kötetek: A tizennégy karátos autó, a Csontbrigád, Az elátkozott part, A Néma revolverek városa, A Vesztegzár a Grand Hotelben. E könyvek ma is kézzel fogható közelségben vannak, jegyezte meg a magyarul és angolul is megjelent Lágerhumor szerzője, akinek könyvéből azért idézünk, hogy igazoljuk, az ifjúkori Rejtő-olvasmányok nem múltak el nyomtalanul Györgyey Ferenc Aladár esetében sem.

"Horváth József vasöntő volt, aki életét kemény munkával és még keményebb ivással töltötte. Hatvanadik éve körül Recskre került, mint az agyérelmeszesedés orvostankönyvi példája. Rabtársainak az volt a véleménye, hogy Horváth bácsi vérkeringését az elkeskenyedett ereken a napi három-négy liter bor és némi pálinka segítette, s a hirtelen alkoholhiány okozta a teljes szellemi leromlást. Nem tudom, hogy a modern orvostudomány elfogadja-e ezt a magyarázatot, az azonban igaz, hogy Horváth bácsi kevéssel járult hozzá a tábor intellektuális életéhez."

Faludy a Lágerhumorról

Faludy György így ír a Lágerhumor előszavában (melynek teljes szövege itt érhető el): "A nyolcadik recski könyvnek, melyet itt bevezetek, nem bábája, hanem szurkolója vagyok. Györgyey F. Aladárt nagyon jól ismertem Recsken. Fanyar humorából már akkor, azok között a körülmények között is elértettem egy keveset, de amikor az Irodalmi újság szerkesztőjeként Londonban könyve egyik kitűnő fejezetét először kézhez kaptam, elcsodálkoztam íráskészségén, melyről sejtelmem sem volt. Mint drukkere és szerkesztője biztattam, hogy küldjön újabb fejezeteket, de ezek csak nagyon lassan érkeztek. Féltem, hogy könyvét sohasem fejezi be, meg attól is tartottam, hogy a szabadság Magyarországot a mi életünkben már nem éri el, és ha a könyv el is készül, kiadását nem láthatom." (Láthatta - A Szerk.)

Az én Rejtő Jenőm

A Ringier Kiadó Rejtő-sorozatához kapcsolódó videoanyagok itt tekinthetők meg:

Hollósi Frigyes színész: "Nagyon bírom ezt a légiós világot."

Cserna Antal színész: "Sok hősnél megfigyelhető, hogy lepadlóznak, aztán felszívják magukat."

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.